Posle nedavne sedme zajedničke sednice vlada Albanije i Kosova u Elbasanu, osim komentara o ekonomskoj saradnji, na konferenciji za medije su dva premijera govorili i o referendumu o ujedinjenju Tirane i Prištine.

Izjave su izazvale veliku pažnju, naročito u Srbiji, a mnogi su se zapitali kako bi one mogle da utiču na inicijativu “Otvoreni Balkan”, u kojoj Tirana učestvuje zajedno sa Beogradom i Skopljem, a Priština odbija da pristupi.

Zbor protivljenja političara u Prištini ideji o “Otvorenom Balkanu” često su razmenjivane oštre izjave između Edija Rame i Aljbina Kriutija. Rama je isticao da takav pristup Prištinu nikuda ne vodi i da to nije pozitivna stvar. S druge strane, Kurti nije propuštao priliku da kritikuje tu inicijativu na različite načine.

Međutim, prilikom poslednje sednice vlada Kosova i Albanije, dvojica lidera su delovala više nego složno. Kurti je Kosovo i Albaniju nazvao jednim hrastom sa dve grane i pozvao Ramu da govore kao diplomate, a rade kao patriote, ne zaboravivši da spomene ujedinjenje svih Albanaca.

– Čini mi se da je više pitanje nerazumevanja nego nesporazuma kada je reč o ujedinjenju Albanaca. To nije nešto što biramo ili odabiramo – rekao je Kurti.

Za Ramu, Kosovo i Albanija je jedno telo orla koji gleda na dve strane, a ujedinjenje pitanje vremena.

– Ako me pitate u hipotezi o mirnom referendumu za ujedinjenje Albanije sa Kosovom, prekršio bih Zakon o tajnosti glasanja i glasao bih otvoreno – da. Sad ako me pitate da li će se to desiti ili ne, pošto me provocirate, i ja provociram i kažem da će se to desiti. Ne znam kada će se desiti i kako, ali da će se to desiti jednog dana, ja kažem, da desiće se – poručio je Rama.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose je rekao za Euronews Srbija da bez Kosova i bez BiH nema “Otvorenog Balkana”.

Takođe, ističe da je ono što bi Beograd i Priština trebalo da ispune Briselskim sporazumom dovoljno da bi Kosovo ušlo u “Otvoreni Balkan”, i da je rečeno da je dovoljno da se koriste zvezdica i fusnota kada je reč o nazivu.

Ipak, kako kaže Janjić, u ovom momentu se i od strane Kurtija dešava politička manipulacija, jer on i Vjosa Osmani govore da je njihov uslov za “Otvoreni Balkan” da ih Srbija prizna. Međutim, Janjić kaže da za “Otvoreni Balkan” nije potrebno priznanje Srbije.

Kada je reč o Ediju Rami, njegova pozicija je nešto drugačija. Sa velikim oduševljenjem govori o ujedinjenju sa Kosovom, ali i o “Otvorenom Balkanu”.

Izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Dragan Đukanović smatra da, iako politički lideri na Kosovu i u Albaniji gledaju na interes većine etničke grupe, Edi Rama mora da vodi računa o tome da se zalaganjem za “Otvoreni Balkan” ne udalji previše od Prištine i Kurtija.

– On mora istovremeno jasno pokazati da je prijatelj Kosova i jedan od političkih lidera u regionu, da je sposoban da vodi politiku u više pravaca – naveo je Đukanović.

“Otvoreni Balkan” je inicijativa koja počiva na četiri osnovne slobode koje su temelj EU, a podrazumevaju slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga. Podrška ovoj inicijativi stigla je i iz SAD, ali specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nedavno je poručio da, “ako u inicijativi ne bude učestvovalo svih šest zapadnobalkanskih država, ona neće uspeti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here