EPA/Filip Singer
Premijer Albanije Edi Rama

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nalazi se u dubokoj krizi koja se stalno pogoršava, ukazao je danas, otvarajući Samit ministara te organizacije, predsedavajući OEBS-u albanski premijer Edi Rama.

Rama je u svom oštrom obraćanju kazao da su, kada je Albanija početkom godine preuzela predsedavanje OEBS-u, svi govorili da se organizacija bori za opstanak, a to je i sada slučaj.

– Imamo zajedničku viziju, koja je uspostavljena u Helsinkiju, a to je demokratska, miroljubiva Evropa. Ta vizija nam sve više odmiče, jer se naši principi ne poštuju – rekao je on.

Kritikovao je nepoštovanje obaveza, ističući da se unilateralno stavlja iznad međunarodnog, konfrontacija se bira umesto dijaloga.

– Nećemo zadržati naš uticaj ako ne budemo ujedinjeni i ne borimo se za naše principe – naglasio je Rama.

Ukazao je da apeli za saradnjom ranijih predsedavajućih nisu naišli na sluh 57 članica OEBS.

– Radi se o jednostavnim pitanjima – želite li da sprečite konflikte ili ne, želite li da promovišete slobodu medija ili ne, želite li da zaštitite ljudska prava ili ne. To je jednostavno. Naša organizacija je snažna koliko je i naša privrženost tim principima -istakao je Rama.

Ako nedostaje volja za poštovanjem obaveza i pridržavanjem principa, prema njegovim rečima, ostaće problemi.

Rama je ukazao da je OEBS ostao poslednja adresa u Belorusiji za pomoć u prevazilaženju problema, dok su sve ostale međunarodne megastrukture delovale beskorisno.

– Šta god da se desi izvan EU odmah se podižu barikade između EU, NATO i Rusije. Sve postaje odmah pitanje većih razmera, dok se zanemaruju problemi građana, kao što su ljudska prava i slobode – objasnio je on.

Rekao je da se ne može nastaviti ovako i da su potrebne promene. “Naša organizacija ne može delovati ako se razmišljanja iz doba Hladnog rata ne ostave po strani”, poručio je Rama.

Ukazao je potrebno osnažiti poverenje među članicama OEBS, dodajući da organizacija ne sme biti institucija u kojoj će se preneti razdor između zemalja NATO i drugih.

To se, kaže, videlo po pitanju imenovanja za najviše funkcije u OEBS.

S tim u vezi apelovao je na članice da glasaju za postavljanje predloženih ličnosti za vođenje glavnih tela OEBS.

Ukazao je da je kandidat za generalnog sekretara OEBS nemačka diplomatkinja Helga Šmit, Portugalka Tereza Ribiero kandidat za novog izaslanika za slobodu medija OEBS, Italijan Mateo Mekači, za šefa ODIHR, a Kairat Abdrakhmanov za visokog komesara za nacionalne manjine.

Inače, danas se, zbog pandemije koronavirusa, po prvi put u istoriji OEBS, Samit održava virtuelno, putem video konferencije.

Samit ujedno predstavlja i kraj predsedavanja Albanije OEBS-u i neformalno preuzimanje jednogodišnjeg predsedavanja od strane Švedske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here