EPA/Georgi Licovski
Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama rekao je da inicijativa “Otvoreni Balkan”, koju su u julu pokrenuli Beograd, Tirana i Skoplje, nije zamena za put ka Evropskoj uniji, prenosi Reporteri.

Rama je u intervjuu za italijansku Ansu rekao da ne postoji i ne može biti zamenske alternative integraciji u EU.

– Naprotiv, “Otvoreni Balkan” je novo oruđe za brži napredak ka integraciji u EU, implementirajući u našem regionu četiri slobode Evropske unije; slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala. To je projekat mirovne stabilnosti i saradnje – rekao je Rama.

On je naglasio da je Albanija učinila sve da bude deo Evropske unije, ali da je i dalje blokirana zbog veta koji je Bugarska nametnula Severnoj Makedoniji.

– Nisam ni optimista ni pesimista, samo sam realan, što znači da znam, svi znamo da se ne radi o nama, već o njima, Evropskoj uniji. Učinili smo sve da zaslužimo formalni početak pregovora pre više od dve godine. Ali, oni još nisu stigli zbog svojih problema, a u novije vreme i zbog toga što Bugarska blokira Severnu Makedoniju – kaže Rama.

Prema njegovim rečima, čudno je što Albanija mora čekati da Bugarska povuče veto Severnoj Makedoniji.

Na pitanje italijanskog novinara da li uticaj Kine, Rusije i Turske na Balkanu vide kao priliku ili opasnost, Rama je rekao da je to za Albance više mit nego stvarnost.

– Ne postoji potencijalni uticaj koji bi mogao da promeni našu evropsku pripadnost. Evropa je za nas ‘sveta’ i izvan svih ograničenja i frustracija ona je naš osnovni cilj – kaže Rama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here