EPA/Georgi Licovski
Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da su SAD i EU ”potpuno u pravu” kada je reč o dešavanjima na severu KiM, kao i da stav premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija o tome nije ispravan.

– SAD i EU žele da podignu Kosovo na drugi nivo i iz tog razloga su potpuno u pravu u vezi sa dešavanjima u severnim opštinama, a ne Aljbin Kurti – rekao je Rama za britanski “BBC”.

On je naveo da SAD i EU žele od Kosova da naprave nezavisnu državu koju svi priznaju, i koja, kako je rekao, ”može da sedi u UN i bilo kojoj drugoj međunarodnoj instituciji”.

Istakao je da je Kurti bio odlučan da ohrabri novoizabrane gradonačelnike u četiri opštine na severu KiM da uđu u zgrade opština.

– Da razjasnim, bilo je jako dobro što su imali izbore i što se pokazalo da niko ne može da podriva demokratiju na Kosovu. Ali, nije bila dobra ideja insistirati da novi predsednici uđu u te zgrade i podstiču nasilje, gde su nepravedno povređeni vojnici Kfora – rekao je Rama i dodao da on za situaciju na severu KiM ne krivi isključivo Kurtija, već i srpsku stranu koja je bojkotovala izbore.

Ocenio je da je potrebno sagledati širi okvir.

– Široki okvir je činjenica da su Kosovo i Srbija, zahvaljujući Aljbinu Kurtiju i Aleksandru Vučiću, veoma blizu sporazuma – rekao je albanski premijer i izrazio uverenje da će do sporazuma između dve strane, kako je rekao, bez obzira na sve, ipak doći.

– Svi lideri koje smo sreli u Moldaviji bili su jasni u stavu da dve strane treba da sednu i jednom za svagda zaključe sporazum – rekao je Rama i naveo da je finalizacija sporazuma jedini akt primeren za Beograd i Prištinu, kako bi zajedno nastavili putem evropskih integracija.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here