pixabay.com

Svinjsko meso, mlečni proizvodi, jabuke i kukuruz iz Srbije od novembra će se izvoziti u Kinu. Najveću korist od toga imaće poljoprivredni proizvođači, a poremećaja na tržištu neće biti, najavio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Za desetak dana trebalo bi da krene izvoz junetine u Tursku a od novembra će se svinjsko meso izvoziti u Kinu. Pored svinjetine u planu je izvoz mlečnih proizvoda, kukuruza i jabuka.

Ministar Nedimović je obelodanio da su važni sporazumi potpisani u Kini i da je otvoreno tržište koje nikada dosada nismo imali.

Vojislav Stanković, poljoprivredni stručnjak u izjavi za “Vesti” kaže da treba biti veoma oprezan, jer je reč o najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, koja je pritom i najveći proizvođač svinjetine.

– Domaće stočarstvo je nestabilno tako da je velika zabluda da smo dorasli jednom tako ogromnom tržištu. U našoj poljoprivredi i stočarstvu postoje gorući problemi koji se ne rešavaju jer je ova grana dugo u zapećku – kaže Stanković.

Prema njegovim rečima zbog niske produktivnosti naša poljoprivreda nije konkurentna ni u Evropi, tako da se ne treba preterano zanositi.

On navodi primer Slavonije, koja je decenijama bila jedan od vodečih proizvođača svinjetine. Međutim kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, zbog nekonkurentnosti je počela da zatvara farme.

– To je i uzrok zbog čega se žitelji iz ove regije masovno seli u Evropsku uniju, jer više nema posla. Mi smo zbog niskih subvencija seljacima u još gorem položaju – tvrdi Stanković.

Istovremeno ministar Nedimović kaže da je oko 50.000 tona svinjskog mesa polazna osnova, i ističe da oko 90 zemalja čeka u redu da se otvore za Kinu, a neke to pokušavaju već 30 godina.

Srbija trenutno proizvodi četiri miliona svinja godišnje, a prema ministrovim rečima ima kapaciteta za dva ili tri puta više.

Što se tiče izvoza jabuka, Stanković tvrdi da proizvodnja oscilira i da imamo problem da zadovoljimo potrebe probirljivog ruskog tržišta

Uvoz iz Španije

Inače Srbija uvozi 30.000 tona svinjskog mesa, od toga 22.000 tone iz Španije. Ministar je podvukao da je to posledica potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini iz 2009. godine.

Najveći proizvođači svinjetine

Zemlja količina

Kina              48,5
SAD              10,3
Nemačka       5,6
Srbija            0,25
(u milionima tona)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here