EPA/Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Samo Alijansa za budućnost Kosova smatra da bi Ramuš Haradinaj trebalo da postane predsednik Kosova, a potpredsednik ove partije Ahmet Isufi rekao je da je Haradinaj lider koji je potreban Kosovu nakon sprečavanje podele teritorije.

Ovaj medij navodi da je Ahmet Isufi, potpredsednik ABK, izabrao 28. novembar da navede svoje argumente zašto Ramuš Haradinaj treba da zauzme upražnjeno mesto predsednika, nakon podnošenja ostavke Hašima Tačija.

Inače, Ramuš Haradinaj se kandidovao za predsednika i pre nego što je potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija.

DPK, DSK i Samoopredeljenje usprotivili su se predlogu ABK.

U ovoj situaciji, Ahmet Isufi kaže da Haradinaj ne teži poziciji za sebe već da pomogne državi.

– Ramuš Haradinaj je najpogodniji za ovu funkciju u ovoj složenoj i delikatnoj situaciji. Ovo nije samo u službi jedne grupacije, već je to služenje otadžbine na vrlo visokoj odgovornosti. Jedinstvo će stvoriti čovek koji može da pruži više od sebe, a ne zanima ga samo funkcija, jer videli smo da je Ramuš Haradinaj pokazao da je istinski i neophodan za određene trenutke – dodao je Isufi.

Premijer Avdulah Hoti, rekao je da ako ne bude dogovora oko predsednika onda su jedina opcija izbori. Isa Mustafa najavio je za sledeću nedelju okrugli sto političkih partija na kojem će se razgovarati o novom imenu šefa države.

Samoopredejnje je zahtevalo prvo nove izbore, a zatim izbor predsednika.

Enver Hodžaj iz DPK rekao je da njegova stranka neće dati glasove ni za jednog drugog kandidata za predsednika, osim za svog kandidata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here