Pixabay.com

Telo može slati određene signale kojim ukazuje da se razvija dijabetes, ali rani simptomi mogu biti nejasni i lako ih je u početku prevideti ili zameniti s drugim stanjima.

Pojačana žeđ

Vrlo čest rani znak dijabetesa je pojačana žeđ koja se događa jer dijabetes uzrokuje nakupljanje šećera (glukoze) u krvotoku. Normalno, bubrezi obrađuju glukozu, ali kada postanu preopterećeni, višak glukoze se ispira s urinom. Voda iz drugih tkiva povlači se s njom, ostavljajući vas dehidriranim i tada žudite za tečnošću da biste nadoknadili ono što ste izgubili.

Učestalo mokrenje

U ranoj fazi dijabetesa telo će povećati proizvodnju urina pokušavajući da izbaci taj višak šećera u krvi pa ćete možda morati češće u WC.

– Prosečna osoba mokri između sedam i osam puta dnevno, ali za neke je i do 10 puta dnevno normalno – kaže dr Li Trejsi za Eat This.

Preterana glad

Dijabetes uzrokuje nekontrolisan porast glukoze u krvi. Istovremeno, sprečava ćelije da koriste glukozu za energiju. Taj nedostatak energije može vas učiniti gladnim.

Umor

Budući da dijabetes podiže šećer u krvi, a sprečava telo da ga koristi za energiju, to vas može učiniti i umornim. Učestalo mokrenje takođe može poremetiti vaš san.

Zamagljen vid

Prema Klinici Mejo, visok nivo glukoze u krvi povlači tečnost iz tkiva uključujući i sočiva vaših očiju. To može uticati na sposobnost fokusiranja i uzrokovati zamagljen vid. Dijabetes takođe može da uzrokuje stvaranje novih krvnih sudova u mrežnjači, oštećujući postojeće. Ako te promene napreduju bez lečenja, mogu dovesti do gubitka vida.

Posekotine ili modrice koje ne prolaze

Dijabetes može da uzrokuje i sporije zarastanje povreda, kao što su posekotine i modrice. Visok šećer u krvi može da ukoči krvne sudove, usporavajući protok krvi i sprečavajući kiseonik i hranljive materije da dođu do posekotina i modrica kako bi ih zacelili. Dijabetes takođe može da oslabi imuni sistem, usporavajući prirodne procese oporavka tela.

Iznenadni gubitak kilograma

Gubitak težine bez ikakvih promena u ishrani ili vežbanju možda zvuči sjajno, ali to može da označava ozbiljno zdravstveno stanje poput hipertireoze, raka ili dijabetesa. Kada dijabetičari gube glukozu čestim mokrenjem, gube i kalorije. Dijabetes takođe može da spreči ćelije da apsorbuju glukozu iz hrane za energiju, a telo umesto toga može da počne da sagoreva svoje zalihe masti kao gorivo. I jedno i drugo može rezultirati gubitkom težine.

Trnci, bol ili utrnulost u rukama ili stopalima

Dijabetes može dovesti do vrste oštećenja živaca zvanog neuropatija, što može uzrokovati trnce ili utrnulost u rukama ili stopalima. Ovo je opasno jer ukočenost može da olakša dobijanje posekotina ili povreda, što može voditi do komplikacija.

Nema simptoma

Ljudi često nemaju simptome dijabetesa, navodi dr Kristin Artur.

– Ponekad mogu primetiti povećanje telesne težine, upornu glad i povećan umor povezan sa visokim nivoom insulina, ali ti simptomi mogu biti prisutni i u drugim stanjima pa je važno proveriti krv kako bi se utvrdilo šta je uzrok – ističe dr Artur.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here