pixabay.com

Kada bi svi znaci upozorenja bili očigledni, mogli bi da budu efikasniji, ali problem je upravo u tome što ih često ne prepoznajemo u trenutku kada nam je najpotrebnije.

S nečim poput zavisnosti, za koju je potrebno neko vreme da se razvije, možda ste već na putu ka dnu pre nego što shvatite šta se stvarno događa. Iz različitih razloga, možemo početi da se preispitujemo o sopstvenoj konzumaciji alkohola ili drugim potencijalno zavisničkim ponašanjima. Žaljenje i optužbe često podstiču ovo pitanje.

Sledeći rani znaci alkoholizma polazište su za istraživanje. Mogu se činiti poznatim ili čak pomalo benignim ili beznačajnim. Međutim, ako postanu češći i rutinski tokom određenog vremenskog perioda, zahtevaju dodatnu pažnju.

Uhvatite sebe da organizujete svoj društveni život oko pijenja

To može da ima različite oblike, možda želite da provodite više vremena sa prijateljima koji vole da piju, umesto sa onima koji to ne vole. Možda ćete takođe odabrati da ostanete kod kuće i pijete sami. Ostajanje kod kuće može da posluži i kao opravdanje za više pijenja jer ne morate da brinete o alkoholu i vožnji.

Počinjete da pijete nekoliko pića pre nego što izađete sa prijateljima

Studenti to rade, ideja je da se opuste pre izlaska ili da uštede novac. Možete sebi reći da boca vina košta manje od kupovine dva pića van kuće, ali iako možda nameravate da popijete samo jedno, ipak ćete se odlučiti za povoljniju kupovinu.

Brojite pića koristeći “alternativnu matematiku”

Možda nećete računati pića koja ste popili pre izlaska, jer je to bilo pre nekoliko sati, ili ste jeli od tada i teoretski se suprotstavili efektima alkohola. Kada počnete da stvarate formulu da shvatite koliko pijete ili da dobijete odgovor ili broj koji želite, to treba shvatiti ozbiljno.

Počinjete drugačije da definšete “piće”

Alkoholna pića nisu sva jednaka kada je u pitanju sadržaj alkohola. Možda ćete “odlučiti” da vino, na primer, nije “pravo” piće poput votke, a zatim sebi reći da se računaju samo ona “prava”. Možete da odlučite da odustanete od žestokog pića i zamenite ga “slabijim”, ali ako povećate potrošnju tih “lakših”stvari, rezultati bi mogao da bude isti.

Brinete se da ćete ostati bez alkohola

Ako je loše vreme ili alkohol nije uvek dostupan, mogli biste se naći u situaciji kako kupujete flašu više “za svaki slučaj”. Takođe, odlučili ste da dovršite otvorenu flašu jer znate da ćete kupiti još, pa želite da je sklonite.

Gledate fotografije i primećujete da uvek imate čašu u ruci

Iako je istina da fotografija beleži samo određeni trenutak, dovoljno tih trenutaka može da bude značajno za otkrivanje znakova alkoholizma. Možda primetite ​​da izgledate pijanije od drugih i da vaše lice i ostatak tela izgledaju drugačije od onoga kako ste mislili ili kako se sećate da je izgledalo, piše YourTango.

Srećete ljude koji su se “oporavili” od alkohola i vidite u njima nešto što želite

Možda je to neko s kim ste pili. Možda je potpuni stranac. Možda ćete čuti svoje obrasce pijenja u njihovim pričama. Takođe možete otkriti da su pili iz sličnih ili potpuno drugačijih razloga. Oni mogu da trpe posledice poput vas, ili su pretrpeli mnogo gore. Ali vidite da oni žive u oporavku koji ih čini srećnim i počnete to da priželjkujete i za sebe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here