pixabay.com
Foto: Ilustracija

Direktor Uprave za šume pri Ministarstvu poljoprivrede Saša Stamatović rekao je danas, povodom požara koji su prošle nedelje pogodili jugoistok Srbije, da su najkritičniji periodi rano proleće i kasna jesen, kada nema zelenila, ali ima mnogo suvog materijala koji lako gori.

Stamatović je u Jutarem programu RTS-a objasnio da u konkretnom slučaju Stare planine požar nije znao za granice jer se u većoj meri nalazio sa bugarske strane, ali se vatra brzo proširila.

Kaže da su, prema onome što je on video, uglavnom gorele travnate površine i da je bilo teško bilo šta uraditi, a da se potom požar spuštao u šumu.

Navodi da je gašenje bilo otežano jer je reč o zaštićenom prirodnom dobru, gde nije dozvoljena izgradnja putne infrastrukture pa je pristup terenu bio komplikovan.

Stamatović je rekao da postoji sistem evidencije i da se zna koliko se požara pojavljuje u Srbiji u toku godine.

Ističe da je nadležnost Uprave za šume pre svega na preventivnim merama.

Navodi da je požare mnogo lakše sprečiti u ranoj fazi, a da kasnije njihovo obuzdavanje mnogo košta.

Kada je reč o šteti, Stamatović ističe da to zavisi od konkretne situacije, vrste drveta, nagiba terena i nadmorske visine.

Naveo je primer borove šume gde nakon prizemnih požara može da se desi da ne bude štete, dok u bukovim šumama zbog tanke kore drveta situacija može da bude mnogo gora.

Govoreći o nelegalnoj seči drveta, Stamatović je rekao da je 2015. godine donet novi zakon koji je dao neke rezultate i da je medju glavnim efektima mera konfiskacie drveta koje se nadje u prometu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here