Vesti
U Deževskoj dolini sa profesorima Muzičke škole "Stevan Mokranjac" u Novom Pazaru

U Novom Pazaru se, predvođena osnivačem i profesorom muzike dr Biljanom Pavlović, nakon kraće pauze, ponovo okupila pevačka grupa Rašanke i odmah je, izvanrednom pesmom “Hristos voskrese”, oduševila ljubitelje duhovne i etno muzike u ovom kraju, na Kosovu i Metohiji, ali i širom Srbije. Pesma je vrlo brzo ušla u gotovo svaku srpsku kuću, a najnoviji spot i CD Rašanki traženi su i u inostranstvu, traže ga i njihovi poštovaoci drugih vera i nacionalnosti.

– Pesma “Hristos voskrese” je plod zajedničkog stvaralačkog rada i entuzijazma više umetnika. U želji da proslavimo Vaskrs radosno, zamolile smo kosovsko-metohijskog pesnika Nenada Radenkovića Jera da uradi odgovarajući tekst pesme. Inspirisana entuzijazmom devojaka, kao i prelepim tekstom, komponovala sam melodiju u jednom dahu – priča dr Biljana Pavlović.

Timski poduhvat

Dodaje da je Petar Ilić, docent na Fakultetu umetnosti u Zvečanu, osmislio lep uvod i instrumental unutar kompozicije i time je znatno obogatio:

– Svoj doprinos dala je i violinistkinja Anja Pavlović koja je svojom muzikom i kreativnošću kompoziciju učinila lepšom i potpunijom. Ženska solistička deonica poverena je Snežani Vušović, dugogodišnjoj članici Rašanki koja je svojom prelepom bojom glasa doprinela originalnosti i emotivnosti pesme. U pesmi su učestvovale i Milena Puzović, Slađana Jolović, Dušica Šmigić i Tamara Nićiforović. Na projektu su radili i mnogo nam pomogli i izuzetni poznavaoci muzike i književnosti Boško Milovanović, Aleksandar Šekularac, Marko Stefanović, Vukosav Pavićević i Jovica Mutavdžić. Za konačno i izvanredno oblikovanje kompozicije najzaslužniji je vrsni umetnik i profesor muzike iz Kosovske Mitrovice Dušan Popović.

Mnogo su im, kaže, pomogli i Milan Kabašić, Danilo Vučković, otac Gavrilo, iguman Đurđevih stupova i mnogi drugi, beskrajno smo im zahvalne. Veliku zahvalnost za postojanje i uspeh Rašanki dugujemo i ocu Gerasimu, ranijem igumanu Đurđevih stupova.

Članice grupe Rašanke ističu da su presrećne što je publika dobro odreagovala na pesmu, jer je ona svojom autentičnom melodijom i tekstom religiozne tematike dodirnula najdublje slojeve srpskog naroda, pobudivši iskrene osećaje patriotizma i ljubavi prema svojoj veri i naciji.

Pored Đurđevih stupova

Nacionalni ponos

Uz prizore sa Starog Rasa, gde je nastala prva srpska država, uz slike manastira Sopoćani i Đurđevi stupovi, koji su takođe duboko utkani u osnove srpskog nacionalnog identiteta, najnovija pesma i spot Rašanki makar i na tren doprineli su duhovnom jedinstvu i povezivanju našeg naroda ne samo na ovim prostorima već i šire.

– Izuzetan je osećaj hodati dvorom Stefana Nemanje, koračati stazama rašanskih kraljica i kraljeva i uživati u veličanstvenom pogledu sa Starog Rasa, na takvom mestu obuzimaju vas neopisiva radost, patriotizam i nacionalni ponos. Osećate direktan priliv božanske energije i inspiracije. Osećate zahvalnost i čast što postojite i živite na tako značajnom istorijskom prostoru. To su nacionalne vrednosti koje Rašanke kroz svoj rad stvaralaštvo žele da promovišu – ističe dr Biljana Pavlović.

Naša sagovornica ukazuje da sledeće godine obeležavaju dve decenije postojanja.

– Tim povodom planiramo da snimimo novi CD što će biti novi doprinos razvoju i bogaćenju naše muzičke kulture koju želimo da promovišemo mladim generacijama i svetu – napominje profesorka na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću i na još nekoliko univerziteta u bivšoj Jugoslaviji , naglašavajući da je talenat i ljubav prema muzici nasledila od svog oca Miomira – Mija Belojice. dugogodišnjeg direktora Muzičke škole “Stevan Mokranjac” u Novom Pazaru.

Biljana Pavlović

Niz priznanja

Grupe Rašanke i dr Biljana Pavlović dobitnici su brojnih domaćih i internacionalnih priznanja, na takmičenju u Požarevcu 2008. godine proglašene su za najuspešniju pevačku grupu u Srbiji, o njima su snimane specijalne emisije na RTS-u i drugim televizijama, njihove pesme prevođene su na više svetskih jezika.

Anja Pavlović, majstor violine

Rodoljublje kroz stihove

– Razvijanje patriotizma i vaspitavanje mladih kroz muziku najvažniji su ciljevi Rašanki, tako smo kodirane da svoja osećanja prema narodu iskazujemo pesmom. Naše pesme, pre svega, moraju imati umetničku vrednost i vaspitni karakter. Posebnu pažnju poklanjamo izboru srpskih tradicionalnih, duhovih i patriotskih pesama, na repertoaru imamo i pesme drugih naroda. Naše pesme snažno utiču na formiranje i razvijanje nacionalne svesti, kulturnog i nacionalnog identiteta i usvajanju univerzalnih humanističkih vrednosti – objašnjavaju dugogodišnje članice grupe Snežana Vušović i Milena Puzović.