Z. Mirković
Veza matice i dijaspore: Đorđe Milićević

Posle tri godine pauze, zbog pandemije korona virusa i različitih mera koje su zahtevale prilagođavanje i odricanje od većih koncerata, u Kulturno-umetničkom društvu Jelek iz italijanskog grada Arzinjana, s nestrpljenjem su dočekali da se vrate na stare staze i organizuju tradicionalnu manifestaciju, Sabor narodne umetnosti Svilen konac.

Posebnu draž koncertu, uz pripremljene igrače i uvežbane koreografije, dao je ambijent vile Da Porto u Montorsu Vićentinu, koja datira iz XV veka – mesto gde je Luiđi da Porto napisao priču o Romeu i Juliji, koju je Vilijem Šekspir kasnije proslavio širom sveta.

Željni druženja, igre i pesme, u KUD Jelek nisu dugo razmišljali koga da pozovu u goste da zajedno slave srpsku kulturnu i narodnu tradiciju.

“Zato smo u goste pozvali nama drage ljude iz KUD “Branko Radičević” iz Beča, sa kojima naša saradnja traje sedam godina. Svaki put kada se sretnemo nosimo lepa sećanja na naša druženja”, rekao je Saša Stanković iz KUD Jelek.

Tradicija nalaže da na manifestaciju uvek pozivaju jedno kulturno-umetničko društvo iz Srbije ili Republike Srpske, a ovog puta to je bio KUD Prva iskra iz mesta Ćovdin kod Petrovca na Mlavi.

Priznanja: Vredni učesnici skupa

Oni su svoje domaćine iznenadili i obradovali jednim lepim gestom – pravoslavnoj Crkvi Svetog Luke u Vićenci darovali su ikonu, koja je rad njihove meštanke.

Među gostima su bila i lokalna udruženja iz okoline Vićence, SKSO Kruna iz Skija, KUD Mladost iz Loniga i SSKUD Vidovdan iz Meleda.

Igrači su prikazali svu raskoš uvežbanih koreografija, ali pored izvedenih igara, ipak je najvažnije bilo zajednički provedeno vreme, čega su se svi iskreno uželeli.

Pored folklornih ansambala koji su se smenjivali na bini i koji su prikazali razne igre iz prelepe domovine, čime su sve prisutne bar nakratko vratili u zavičaj, manifestaciju su posetili i zvaničnici iz matice, potvrđujući brigu za svoju dijasporu i nameru da ojačaju veze matice i sunarodnika u inostranstvu.

Manifestaciji su prisustvovali ministar bez portfelja zadužen za dijasporu u Vladi Srbije Đorđe Milićević i njegov savetnik Zoran Anđelković, te generalni konzul Srbije u Trstu Ivana Stojiljković sa saradnicima.

Splet igara

Ciljevi i planovi

To je bila prilika da ministar Milićević porazgovara sa predstavnicima udruženja, kojima je izneo svoje ciljeve i planove u vezi sa dijasporom i pozdravio sve prisutne na početku manifestacije.