Rasmusen: EU mora uložiti više u odbranu

0

Generalni sekretar Rasmusen je na godišnjem briselskom forumu rekao da Lisabonski sporazum, koji je usvojen 2009, pruža mogućnost za izgradnju snažnije evropske politike odbrane i bezbednosti.

"Ali to će ostati samo mrtvo slovo na papiru, ako ne budu usledili konkretni potezi. Mi imamo odgovornost da pokažemo jasnu posvećenost tome, kako politički, tako i kroz ulaganja u neophodne kapacitete", kazao je Rasmusen, ističući da EU sve manje novca ulaže u odbranu.

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, koja se nalazi na čelu ekspertske grupe koja osmišljava novu strategiju NATO, primetila je da je u SAD podrška javnosti Alijansi na najnižem nivou ikada.Rasmusen je kazao da Evropljani zato treba da pokažu Amerikancima da im je stalo do NATO, javile su svetske novinske agencije.

"Mi, Evropljani, ne treba da shvatamo olako savez sa SAD. Praktični primeri, kao što su doprinosi operaciji u Avganistanu, predstavljaju najbolji način da pokažemo koliko je za nas važno ovo savezništvo", rekao je Rasmusen.

 

Generalni sekretar NATO je naglasio da bi EU, čiji se vojnici nalaze u Bosni i Hercegovini, trebalo sa Turskom da postigne sporazum o bezbednosti.

"Turska u BiH ima drugi kontingent po veličini, u okviru mirovne operacije koju predvodi EU, ali EU ne dozvoljava zemljama koje nisu članice da imaju pravo glasa, iako daju doprinos misiji", izjavio je on.

Rasmusen je pozdravio istorijski dogovor između SAD i Rusije o novom sporazumu o smanjenju nuklearnih arsenala dve zemlje (START), prenele su agencije.

On je, takođe, pozvao EU da postigne sporazum sa Turskom u oblasti odbrane i bezbednosti.

Zvanični odnosi između NATO i EU blokirani su već godinama zbog tursko-kiparskog spora i nedostaka entuzijazma više članica EU da intenziviraju pregovore koji se od 2005. godine vode sa Ankarom o njenom priključenju EU.

"Zašto se EU ne dogovori sa Turskom oko toga?", kazao je Rasmušen povodom zahteva Ankare da zaseda u Evropskoj agenciji za odbranu, organizaciji za vojno istraživanje i razvoj. Za razliku od Turske, Norveška, koja nije članica EU, ali je članica NATO, dobila je mesto u ovoj agenciji.

On je uputio ovaj zahtev predsedniku Evropskog parlamenta Jiržiju Buzeku, koji je u subotu zajedno s njim učestvovao u razgovoru o evropskoj bezbednosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here