Youtube/FAMA Methodology
Dejtonski sporazum

Rekonstrukcija ili reforma Dejtonskog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena, kazao je za “Avaz” Danijel Server.

Ovaj profesor “Johns Hopkins” univerziteta u Vašingtonu, jedan je od autora publikacije “Popraviti Dejton: Novi dogovor za Bosnu i Hercegovinu”, koju je objavio ugledni „Wilson“ centar i koja je izazvala snažne reakcije, kako u BiH tako i u SAD.

Server ističe da se jači angažman SAD očekuje na zapadnom Balkanu, a posebno kad se uzmu u obzir razgovori koje je Bajden obavio s liderima članica Evropske unije.

– Tokom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promena dejtonske strukture BiH – naglasio je Server.

Dodao je da se ipak ne može sa sigurnošću znati hoće li nova američka administracija iskoristiti istraživanje “Vilson” centra za osnovu svoje politike prema BiH.

– Moje misli u nekim aspektima nadilaze publikaciju ‘Vilson’ centra. U ovoj godini vidljivo je da BiH preti katastrofa, a zbog rastućih međunacionalnih sukoba. Neuspeh BiH značiće nove izbeglice u EU i kraj napora NATO-a da zaštiti ranjivu muslimansku populaciju. Raspad BiH ojačao bi secesioniste pod pokroviteljstvom Rusije, ne samo na Balkanu već i u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, i prouzrokovao daljnje propadanje NATO saveza – kazao je Server.

Prema njegovim rečima, SAD i EU moraju učiniti sve da BiH postane funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, u svojim trenutnim granicama sposobna da ispuni uslove za ulazak u NATO i EU.

– To zahteva uklanjanje složene upravljačke arhitekture stvorene u Dejtonu. Bosnom i Hercegovinom ubuduće bi trebalo da upravlja vlada u Sarajevu sposobna da pregovara i sprovodi svoje obaveze prema EU, kao i opštine koje pružaju usluge građanima, s jednakim pravima za pojedince i snažnom pravnom i sudskom zaštitom manjina – naglasio je.

Na pitanje kako je to moguće postići, Server kaže da SAD i EU moraju postići sporazum o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi.

– Pripremiti novi ustav koji eliminiše ili drastično umanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati punu primenu odluka Evropskog suda za ljudska prava. MMF i Svetska banka moraju prekinuti s praksom pomaganja entitetima, a novac se mora preusmeriti na opštine i Državnu vladu u Sarajevu – istakao je Server.

– Neophodna je i reforma Izbornog zakona, a koja će razvlastiti etički utemeljene političke stranke. Parlament BiH bi trebalo birati jednog predsednika i dva potpredsednika države. Striktno se mora ograničiti pravo na vitalni nacionalni interes. Nužno je usvojiti zakon kojim se osigurava transparentnije finansiranje političkih stranaka u BiH, a zahtievajući demokratske procedure za izbor stranačkih lidera – poručio je Server.

1 COMMENT

  1. Они који су одговорни за распад Југославије ојачали су убеђење да Ислам и Католичка црква нису у служби Бога оца а за добро народа.

  2. Što je babi milo
    to joj se i snilo…
    Raspad bih je neminovan !!!
    Sve ostalo je gubljenje vremena i luđačka košulja za sve .

  3. Samo da bi optužili rusiju za ono što nisi pomislili , a ne učinili . Molim vas da ta zapadnau đubrad ne dajete mesta da pričaju o demokratiji i miru , videli smo mi njihovu demokratiju i slobodu . Ce svet zapadni trebaobući u crnu ludačku košulu.

    • Има ли разлике или сличнпсти између “фашистичког” запада и комунистичког “олоша”???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here