commoswikipedia.org/mediaportal.vojvodina.gov.rs
Željka Cvijanović

Preporuke za Zapadni Balkan, koje su Madlen Olbrajt i ostatak demokratskih jastrebova uputili novoizabranom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, podigle su buru u Bosni i Hercegovini zbog zalaganja učesnika rasprave u Komitetu za spoljne poslove američkog Kongresa da se Dejtonski sporazum promeni tako da se centralna vlast učvrsti nauštrb entiteta. U tome je najdalje otišao Danijel Server, profesor Univerziteta “Džon Hopkins”. On je rekao da Evropa i SAD žele postdejtonsku BiH, koja se može kvalifikovati za članstvo u EU.

– Takva BiH neće se temeljiti na etničkoj podeli moći, već na većini građana koji biraju svoje predstavnike. Kantoni i entiteti, kao i etnički veto i ograničenja će nestati. Amerikanci i Evropljani trebalo bi da pozdrave mogućnost novog građanskog ustava. Niko izvan BiH ne može reformisati njen ustav. Potreban je narodni pokret. Sjedinjene Države, zajedno sa Evropljanima, treba da zaštite taj narodni pokret od represije dok lišavaju entitete finansijskih sredstava i preusmeravaju ih na centralnu vladu i opštine – poručio je Server, iz čijih stavova je jasno da se zalaže za ukidanje Srpske.

Predsednica RS Željka Cvijanović kaže da Server i ostali govornici u Vašingtonu godinama zagovaraju neustavno i vandejtonsko postupanje u BiH.

– Odlično se zna kako BiH može da funkcioniše, ali se uporno sve stavlja pod plašt neke centralizovane, unitarne i građanske države, što nije formula za uspeh. Postoje oni koji realno vide probleme, ali i oni koji to neće da vide – poručuje Cvijanovićeva.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske i poslanik u Predstavničkom domu BiH, smatra da je reč o veoma opasnim porukama.

– Raspakivanje Dejtona je raspakivanje BiH. Dejton su potpisali i entiteti i entiteti čine BiH, a nije niko vlasnik Dejtona van BiH. Znači, mi možemo da doprinesemo tome da nekoga pozovemo da raspakuje Dejton, ali to je tipično antiustavno delovanje, jer Dejtonski ustav je kontinuitet BiH, njenih sastavnih delova i njenih naroda koji o tome odlučuju – ukazuje Stevandić.

Srpska nije problem

Željka Cvijanović smatra da je pozicija Republike Srpske u BiH jasna.

– Naša politika je da Srpska nije problematična s aspekta funkcionisanja BiH dok god je BiH takva kakva je zamišljena i uspostavljena Ustavom, koji je kreiran u SAD – kaže Cvijanovićeva.