Zna se da je hrana otrov, ali i lek. Istraživanja pokazuju da pravilna ishrana može ublažiti simptome depresije i anksioznosti, navodi “Lepota i zdravlje”. Strahovi more i staro i mlado, šire se u 21. veku i obuzimaju sve veći broj ljudi. Naučnici ističu da balansiranom i pravilnom ishranom u telo unosimo potrebnu količinu hranljivih stvari koje mogu da poprave raspoloženje i oteraju crne misli.

Nivo šećera

Nivo šećera u krvi utiče na raspoloženje. Dok nizak nivo izaziva nervozu, nagli rast šećera doprinosi većoj energiji, pre nego što naglo padne, kada nastaje depresija. Kako biste održavali balans glukoze u krvi, birajte namirnice koje imaju malo dodatog šećera, u kombinaciji sa proteinima, mastima i vlaknima.

Neurotransmiteri

Postoji valjan razlog zašto čokolada poboljšava raspoloženje, a da nije samo njen ukus u pitanju. Naime, ona je prepuna neurotransmitera seratonina– hormona sreće. I druga hrana ima ove neurotransmitere u sebi, kao što su spanać, ćuretina, semenke i avokado.

Alergeni i osetljivost

Simptomi kao što su nadimanje, letargija i akne mogu biti posledica hrane koju unosimo. Ukoliko se ovako osećate, iz ishrane izbacite poznate alergene kao što su gluten, jaja, mlečni proizvodi i sl., i pratite dalje stanje svog tela i uma.

Nedostaci

Manjak vitamina i minerala u organizmu i te kako utiče na promenu raspoloženja. B vitamini, omega 3 masne kiseline, magnezijum i folna kiselina, između ostalih, su veoma važni nutrijenti za izbalansiran um. Ukoliko vam oni fale, možete osećati umor i razdražljivost, zato svakodnevno konzumirajte voće i povrće.

Psihobiotici

Neosproiva je veza između želuca i mozga, a ne samo što bakterije u želucu utiču na imuni sistem i kilograme, one utiču i na naše raspoloženje. Ove bakterije poznate su i kao psihobiotici– bakterije iz klase probiotika koje podižu raspoloženje u mozgu.

Šta jesti, a šta izbegavati:

Crna čokolada: „Krivac” je anandamid, neurotransmiter koji se proizvodi u mozgu i privremeno blokira osećaj bola i depresije. Čokolada (naročito crna) ne samo da stvara ovo jedinjenje već sadrži i druge hemikalije koje produžavaju efekat anandamida. Dovoljno je uzeti od 30 do 40 grama crne čokolade da bi se osećali bolje.

Proteini: Organska jaja, sir, šaka badema mogu da pomognu u održavanju nivoa šećera u krvi i povećaju energiju i raspoloženje.

Banane: Banane sadrže dopamin, prirodnu hemikaliju koja popravlja raspoloženje. Bogate su vitaminima Be, uključujući vitamin Be-6 i magnezijum, koji smiruju nervni sistem. Osobe sa insulinskom rezistencijom trebalo bi da paze i ne konzumiraju banane u velikim količinama.

Kafa: Ispijanje kafe ujutru utiče na niz neurotransmitera koji se odnose na kontrolu raspoloženja. Istraživanja su pokazala da kafa izaziva procese u mozgu koji oslobađaju BDNF.

Fermentisani proizvodi: Kefir i kiselo mleko sa probiotskim bakterijama pozitivno utiču na razvoj dobre crevne flore, što doprinosi boljem raspoloženju.