Youtube/A1TV Montenegro
Jovan Markuš

I pored jasne odluke Vlade Crne Gore da je manastir na Cetinju u vlasništvu države, a ne grada, odbornici Skupštine Cetinja ipak su odlučili da u petak glasaju da se pravo svojine ove svetinje prenese na nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Ova odluka je usledila samo dan nakon što je Upravi za katastar i državnu imovinu Crne Gore upisala zabranu otuđenja na sve objekte i parcele koje koristi Cetinjski manastir.

Nekadašnji gradonačelnik Cetinja, istoričar i publicista Jovan Markuš ocenjuje za “Vesti” da je poslednja odluka poslanika cetinjskog parlamenta “sprdnja” i “prećutkivanje istine”.

– Očigledno da su pojedini poslanici umislili da oni bolje znaju ko je vlasnik Cetinjskog manastira od ktitora Ivana Crnojevića i Nikole Petrovića Njegoša, a namerno zaboravljaju ili prećutkuju istinu da je manastir nastao mnogo pre nego što je nastao grad Cetinje. Vlada Crne Gore je konačno krenula da stvari vraća u normalu i ispravi bruku prethodnog diktatorskog režima iz 2005. koji je tajno hteo da otme Cetinjski manastir i pokloni ga NVO CPC koja je formirana u policijskoj stanici na Cetinju 2000. godine – naglašava Markuš.

S ovom ocenom se slaže i više pravnika iz Crne Gore koji tvrde da je nova odluka skupštine Cetinja u domenu “krivičnog dela”.

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske, tvrdi da postoje materijalni dokazi da Cetinjski manastir pripada MCP, a ne nikako Prestonici Cetinje.

Kavarić je ocenio da odbornici ovog grada jedino, ukoliko počine krivično delo, mogu da manastir predaju na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Podsetio je da je ugovorom iz 1972. godine iz koga, kako tvrdi, jasno proizlazi da je država Crna Gora i Prestonica Cetinje prihvatala “notornu činjenicu” da je Cetinjski manastir sastavni deo Mitropolije crnogorsko-primorske.

– U protivnom, ne bi ga mogao zastupati mitropolit crnogorsko-primorski Danilo (Dajković) – objasnio je Kavarić i dodao da poseduje i dokumentaciju iz koje se vidi da se Cetinje lažno predstavlja kao vlasnik Cetinjskog manastira.

Advokat Dragan Šoć kazao je za Sputnjik da ako je odlukom vlade dat nalog katastru za uknjižbu manastira i zemljišta na državu, i ako je katastar obavestio odbornike Cetinja o tome, “onda oni ulaze u zonu krivične odgovornosti ako izglasaju odluku koja se kosi s tim”.

– Oni su učinili krivično delo ako glasaju za inicijativu građana da se manastir vrati takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i po tom osnovu mogu krivično odgovarati – kazao je Šoć

Protivustavna odluka

Komentarišući odluku cetinjske skupštine, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ocenio je da je iznenađen “da se nečijim ličnim stavom i gumicom menja status Cetinjskog manastira”. Krivokapić je kazao i da nijedna odluka ne može da bude protivustavna, potivzakonita i na štetu bilo koga.

– Znate da u istoriji Crne Gore postoje tapije, od Crnojevića pa na ovamo, koje govore o tome čije je vlasništvo Cetinjski manastir. Ne znam da li je odluka doneta, ali ona bi bila protivzakonita, protivustavna i na neki način bi bila formalna odluka koja bi trebalo još da nas deli. Nijedna odluka ne može biti protivustavna, potivzakonita i na štetu bilo koga – poručio je Krivokapić.