Rasprava o Kosmetu 1. decembra

0

 

Međunarodni sud pravde u Hagu

Javna rasprava će trajati 10 dana, nakon čega će 15 sudija proučiti iznete argumente, i većinom glasova doneti savetodavno mišljenje o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova, koje će biti javno predstavljeno polovinom naredne godine.

Za javnu raspravu pod nazivom "da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti, koju su donele Privremene institucije samouprave na Kosovu, u skladu s međunarodnim pravom", u sudu u Hagu, učestvovaće, pored ostalih, Srbija i predstavnici vlasti u Prištini.

Prema utvrđenom dnevnom redu, pravni timovi iz Beograda i Prištine imaće po tri sata na raspolaganju da prvog dana rasprave izlože suprotstavljene stavove i argumente. Ostalim državama je ostavljeno je po 45 minuta da obrazlože svoje stavove.

 

 

Srbija će pokušati da dokaže da je otcepljenje Kosova nelegalno i protivno međunarodnom pravu, dok će predstavnici vlasti u Prištini izneti argumente kojima brane pravo na nezavisnost nastojeći da dokažu da je Kosovo slučaj za sebe ("sui generis").

Za raspravu su se prijavile: Češka, Franuska, Kipar, Kina, Švajcarska, Rumunija, Albanija, Austrija, Egipat, Nemačka, Slovačka, Rusija, Finska, Poljska, Luksemburg, Libija, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Srbija, Španija, Iran, Estonija, Norveška, Holandija, Slovenija, Letonija, Japan, Brazil, Irska, Danska, Argentina, Azerbejdžan, Maldivi, Sijera Lepone, Bolivija i Venecuela.

 

Postupak za utvrđivanje savetodavnog mišljenja pred MSP, pokrenut je na osnovu odluke koju je većinom glasova Generalna skupština UN, na zahtev Srbije, usvojila 8. oktobra 2008. godine.

Jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta do sada su priznale 63 zemlje, od 192 države članice UN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here