Raste prodaja halal hrane u Evropi

0

Halal hrana za bebe

U narednih deset godina promet halal hranom, koja više nije roba samo "za bakalnice iz kraja", će u EU da se poveća za 20 do 25 odsto, procenio je Van Dajk, jedan od učesnika Svetskog halal foruma u Hagu, preneo je Rojters.

 

Vrednost celokupnog tržišta halal hrane u EU trenutno se procenjuje na 66 milijardi dolara, uključujući meso, sveže i pakovane produkte, dok se vrednost svetskog tržišta te hrane procenjuje na 634 milijarde dolara. Osim hrane, i kozmetika ima svoje halal standarde.

 

Među najpopularnije halal proizvode spadaju mleko u prahu, dodaci za kuvanje i sosovi, a "Nestle" je od nedavno na fransuskom tržištu počeo da prodaje i halal hranu na bazi mesa i smrznute halal proizvode, istakao je Van Dajk.

"Nestle" je vodeći svetski proizvođač halal hrane – u 2008. je ostvario prodaju tih proizvoda vrednu 5,23 milijarde dolara, što je oko pet odsto godišnjeg prihoda kompanije.

Među islamskim stručnjacima ponekad ima razilaženja oko toga šta je halal a šta ne, što otežava posao proizvođačima. Postoje, na primer, neslaganja oko toga da li su prihvatljivi bezalkoholno pivo, kolagen ili sirće.

 

Organizacija islamske konferencije (OIC) trenutno radi na ujednačavanju standarda za halal proizvode, koji bi se primenjivali u svih 57 njenih članica, ali bi to, zbog političkih i etičkih neslaganja, mogao da bude težak posao koji će potrajati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here