Youtube/Stefan Mircic
Rastko Janković

Ko bi mogao da bude novi direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu već nekoliko dana je tema o kojoj nagađaju Srbi u Francuskoj. Dosadašnji direktor Radoslav Pavlović, kako su to “Vesti” već objavile, a potvrdio i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, odlazi u penziju, a mesto rukovodioca najznačajnije kulturne institucije Srbije van njenih granica ostaje upražnjeno.

Prošle godine, kad je zbog incidenta u KCS bilo upitno da li će Pavlović ostati na funkciji, kao najozbiljniji kandidat pominjao se dramski umetnik Rastko Janković, trenutno angažovan na mestu pomoćnika direktora Uprave za dijasporu.

Janković je rođen u Francuskoj, dobro govori francuski, održava redovne kontakte s našim ljudima u ovoj zemlji i nije tajna da bi ga deo dijaspore rado video u Parizu.

– Ako ne možemo da izaberemo nekog iz srpske dijaspore u Francuskoj, onda bar da to bude neko ko je rođen u Francuskoj, kao što je Rastko. Vrlo sam rad da ga podržim. On poznaje dijasporu, odlično govori francuski, takvi su nam ljudi potrebni – kaže Petar Gojković, predsednik Odbora za kulturu i informisanje Saveza Srba Francuske, najveće dijasporske organizacije u ovoj zemlji.

Dostojanstvo pre svega

U izjavi za “Vesti” Janković kaže da mu nije ponuđeno mesto direktora KCS, a da on lično očekuje da bude raspisan konkurs.

– Važno je da dođe neko ko će dostojanstveno i dostojno predstavljati Srbiju i ko će imati dobre odnose sa našim ljudima koji žive u Francuskoj – kaže poznati glumac.

Na naše insistiranje da li će se prijaviti na konkurs ukoliko bude raspisan, kratko odgovara da će o tome razmisliti i da prvo treba da vidi da li ispunjava uslove. U svakom slučaju, dodaje,”ako budem bio potreban, rado ću se odazvati pozivu”.

Već godinama Kulturni centar u Parizu izaziva znatiželju srpske javnosti, i u Francuskoj i u matici. Nažalost, uglavnom ne zbog dobrih projekata već zbog loših međuljudskih odnosa i incidentnih situacija i izložbi.

Deo dijaspore smatra da naši iseljenici treba da imaju jednu od ključnih uloga u kreiranju programa i da bi i čelni čovek KC trebalo da bude neko iz njihovih redova. Drugi su svesni da je KC svojevrstan prozor nacionalnog kulturnog stvaralaštva i da o tome treba da odlučuje Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, što je sada slučaj.

Od rukovodioca institucije u velikoj meri će zavisiti kako da se te težnje i ambicije usaglase i da centar, smešten u samom srcu Pariza, ne bude samo prestižna lokacija za novo radno mesto, već i emisar najboljeg stvaraštva građana Srbije, gde god oni trenutno živeli.

Povratak poverenja

– Nadam se nekom ko predstavlja kulturu, ko će biti menadžerski sposoban i ko dobro poznaje situaciju u dijaspori jer mi smo desna ruka KCS. Mi smo finansijski u značajnoj meri pomogli KCS, zahvaljujući dijaspori, sedam srpskih opština je uspostavilo izuzetno dobre kontakte sa francuskim, tri su zbratimljene, a za dve je postupak pri završetku – ističe Gojković, profesor muzike i magistar organizacionih nauka, kojeg bi jedan deo sunarodnika u Francuskoj rado video na ovoj funkciji.

Milovan Ćirovski, bivši saradnik po ugovoru KCS, očekuje osobu koja neće govoriti “tarzanski francuski” kao što je, kako tvrdi, bio slučaj sa Pavlovićem.

– Novi direktor prvo treba da povrati ugled KC, da obiđe i uspostavi kontakte sa institucijama kulture u Francuskoj, sa Ministarstvom kulture, sa Luvrom, Boburom. Obavezno mora da ima odlično znanje francuskog jezik i mora da povrati poverenje kod dijaspore – kaže Ćirovski.

Od novog direktora očekuje se upravo dostojanstveno rukovođenje i suptilnost u radu sa ljudima, odnosno, kako kaže Gojković, da sa dijasporom ima i gradi “zajedničku sliku prema svetu”.

Marija Nestorović kao v.d.

U Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno nam je da se kao privremeno rešenje razmatra mogućnost da se jedan od uposlenika u Ambasadi Republike Srbije u Parizu angažuje da rukovodi KCS.

Prema nezvaničnim saznanjima, biće to Marija Nestorović, treći sekretar ambasade.

Diplomatski imunitet

KCS je pod ingerencijom Ministarstva spoljnih poslova, odnosno tamošnje srpske ambasade, tako da direktor Kulturnog centra ima zvanje ministar-savetnik i uživa diplomatski imunitet.

U podeli kolača vlasti diplomatija je pripala socijalistima, ali su neke ambasade bile rezervisane za ljude iza kojih stoji SNS, najača vladajuća stranka.

KCS je pre dve godine prepušten Radoslavu Pavloviću, bivšem savetniku predsednika Tomislava Nikolića, struji u SNS-u koja je u manjini.

U dijaspori kažu da su svesni da će i prilikom novog izbora da se vodi međustranačka utakmica u vladajućoj garnituri i da otud nema mesta za nekog od njih, jer ne pripadaju dominantnom političkom miljeu u Beogradu.

– Dijaspora je tu da pomogne. Sa svima sam dobro sarađivao, osim sa gospodinom Pavlovićem, koji nas je svi oterao – kaže Petar Gojković iza koga je 18 godina aktivnosti u srpskoj dijaspori u Francuskoj.

Ćirovski ne odustaje od tužbi

Kada se desio incident na ivici fizičkog obračuna, direktor Pavlović je tvrdio da mu je Milovan Ćirovski opsovao majku dok je Ćirovski to oštro demantovao, tvrdeći da je direktor nakon saznanja da je Ćirovskom produžen ugovor o saradnji, došao i prevrnuo mu radni sto.

Ćirovski čeka da Pavlović kao penzioner ne bude više u mogućnosti da se poziva na diplomatski imunitet, kako bi konačno moglo da se zakaže ročište u Beogradu.

– Podneo sam protiv njega privatnu tužbu zbog nasilničnog ponašanja. Do sada ga je štitio diplomatski imunitet, sada će morati da se pojavi na suđenju – objašnjava Ćirovski, koji je posle osam godina saradnje po ugovoru sa KCS otišao takođe u penziju.

Ćirovski neće odustati ni od druge tužbe protiv Pavlovića. Ona se odnosi na dug od 600 evra, koji mu bivši direktor, kako kaže, nije želeo da refundira iako je iz svog džepa platio avionsku kartu za dolazak jednog srpskog umetnika u Pariz.