EPA/Tatyana Zenkovich
Beloruska vojska

Beloruski vojnici zapretili su da će otvoriti vatru na pripadnike poljskih oružanih snaga na granici između dve zemlje.

To je saopšteno iz poljskog Ministarstva odbrane.

“Poljski vojnici su locirali oko 250 migranata nedaleko od ograde. Beloruski vojnici su ih čuvali i zapretili su da će otvoriti vatru na poljske snage”, navodi se u saopštenju poljskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se ističe da poljski vojnici nisu dozvolili da budu isprovocirani i da zbog toga nije došlo do dalje eskalacije situacije.

Poljska je juče optužila Belorusiju da je pokrenula oružani prekogranični upad i pozvala je beloruskog otpravnika poslova radi protesta zbog, kako se navodi, “namerne eskalacije” migrantske krize.

Belorusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da je pozvan otpravnik poslova poljske Ambasade i da mu je uručen protest.

“Odlučan protest uručen je poljskom diplomati zbog izjava pojedinih zvaničnika o određenom ‘ulasku’ 2. novembra neidentifikovanih ‘naoružanih osoba u uniformama u Poljsku’ sa teritorije Belorusije”, objavljeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Belorusija nikada nije izazivala pogranične incidente i da ne namerava to da čini te da izmišljeni događaji, organizovani s ciljem stvaranja neprijateljskog imidža Minska u međunarodnoj javnosti nije u skladu, ne samo sa međunarodnim pravom, već i svim moralnim normama.

Varšava i EU optužuju Belorusiju da namerno ohrabruje ilegalne migrante da ulaze u Poljsku i druge članice evropskog bloka preko beloruske teritorije kako bi izvršili pritisak zbog sankcija uvedenih Minsku.

Belorusija te optužbe negira.

Poljska je proglasila vanrednu situaciju u pograničnom regionu, postavila je bodljikavu žicu i planira izgradnju zida.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here