Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Ukrajina i NATO nastavili su vojne pripreme, saopštilo je Rusko ministarstvo spoljnih poslova i pozvalo ih da se uzdrže od akcija koje mogu dovesti do eskalacije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je u video-poruci predsednika Rusije Vladimira Putina da se sastanu bilo gde u Donbasu kako bi okončali sukobe u tom regionu i ublažili međusobne tenzije.

Predlog ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da održi sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Donbasu je besmislen i nije ništa drugo do izjava dobrog glumca, rekao je prvi zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Vladimir Džabarov.

Prema njegovim rečima, Donbas se teško može nazvati ukrajinskom teritorijom, jer samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika već dugo saopštavaju da ne priznaju vlast Kijeva.

Putin je je u godišnjem obraćanju naciji razmotrio aktuelne probleme svoje zemlje ali i globalne probleme koji su obeležili prošlu godinu.

Šef ruske države je naglasio da će prošla godina ostati upamćena po pandemiji virusa kovida 19 koji je odneo milione života širom sveta, ugrozio zdravstvene sisteme i privredu i naglasio važnost imunizacije.

– Vakcinacija je značajna u sprečavanju širenja smrtonosnog virusa. Ruski narod bi trebalo da se odazove masovnoj imunizaciji u sve većem broju jer naši zdravstveni radnici očekuju postizanje kolektivnog imunitetea do jeseni – rekao je Putin.

Moskva je upozorila da bi zahtev ukrajinskog predsednika da se pridruži NATO-u podstaklo sukobe u Donbasu.

SAD i njihovi zapadni saveznici međutim i dalje pozivaju Rusiju da prestane sa svojim provokacijama da bi destabilizovala situaciju u regionu. Takođe se protive ruskim planovima da krajem aprila ograniče pristup Crnom moru i Kerčkom moreuzu, dok Kremlj kao razlog navodi vojne vežbe koje su u toku.

– Ruske trupe se gomilaju na granici sa Ukrajinom, i sada ih ima mnogo više nego 2014., tako da ne možemo da isključimo nijedan scenario. Ne znamo da li će Moskva nastupiti sa novim agresijama protiv Ukrajine, ali je očigledno da se na to pripremaju već nekoliko nedelja – izjavio je ukrajinski šef diplomatioje Dmitro Kuleba.

Kako piše “Sandej Tajms”, pozivajući se na britanske pomorske izvore, Britanija planira da pošalje dva plovila u Crno more sledećeg meseca.

1 COMMENT

  1. Који је то нагомилани брод Запада ушао у Сиње море.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here