pixabay.com

Potencijalni vojni sukob Amerike sa Rusijom i Kinom bio bi dug i težak, ocenili su novinari „Global tajmsa“ nakon analize nekih od vodećih medija.

Novinari pišu da je nakon sastanka u Ženevi dvojice svetskih lidera, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, glavna tema rasprave postala mogući vojni sukob između SAD sa Rusijom ili Kinom.

Istovremeno, kineski medij navodi da se konsenzus protiv Rusije i Kine formira ne samo među američkim političkim establišmentom, već i u lokalnim medijima.

„Global tajms“ piše da se konzervativni američki list „Nešenal interest“ složio sa liberalnom agencijom Blumberg da bi potencijalna konfrontacija Vašingtona sa Moskvom i Pekingom bila „duga i teška“ u slučaju da Kina napadne Tajvan, a da Rusija organizuje „blickrig na Baltik“ i testira odbrambene sposobnosti NATO-a.

Sa svoje strane, Pentagon je ozbiljno rešen da pobedi već u početnim fazama rata, pišu mediji i podsećaju na njegove planove da formira stalnu pomorsku operativnu grupu u pacifičkom regionu.

„Global tajms“ ističe da uključivanje Rusije i Kine u predlog zakona o odbrambenom budžetu SAD svedoči o pripremi administracije američkog predsednika za intenziviranje rivalstva sa tim državama.

Prema navodima kineskog medija, to potvrđuje i nekoliko rundi novih sankcija protiv Moskve i pokušaji okupljanja takozvanih globalnih demokratija u cilju suprotstavljanja pomenutim protivnicima.

„Ako je bivši američki lider Donald Tramp nazvao Kinu glavnim prioritetom spoljnopolitičke aktivnosti, Bajden je otišao dalje nazvavši tu zemlju pretnjom i na dnevnom redu svih multilateralnih platformi koje vode Sjedinjene Američke Države“, naglašava „Global tajms“.

Na taj način, nedavni navodi vodećih američkih medija i Bele kuće govore bar o pripremama za dugoročnu konfrontaciju, ako ne ratu, zaključuje list i dodaje da taj organizovani marš Zapada samo zbližava Rusiju i Kinu, produbljujući njihovu saradnju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here