Pixabay.com

Turci i Rusi su u 2021. godini bili najčešći turisti u Srbiji, građani evropskih zemalja među top 10 gostiju, a Indijci su prednjačili u broju noćenja, pokazuje statistika. Rast broja turista iz prošle godine u odnosu na 2020. pandemijsku je nastavljen, a prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, taj trend je nastavljen i u januaru 2022. kad je u Srbiji bilo 56,4 odsto više turista nego u istom mesecu 2021.

Prognoze su govorile da bi ova godina mogla da donese skok poseta stranaca Srbiji za minimum dvadeset odsto. Međutim, senku na ove uzlazne brojke bi, kako za “Vesti” ukazuje Gordana Prodić, predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije, moglo da baci rasplamsavanje vojnog sukoba u Ukrajini.

– Rat sve komplikuje jer kada dođe do vojnih dejstava, ljudi razmišljaju da li da izađu iz svoje zemlje, u strahu da bi granice u nekom trenutku mogle da se zatvore, pa ne mogu da se vrate kući – priča ona.

Vakcina kao magnet

Građani Srbije, kako napominje, za sada nisu odustali od uplate turističkih aranžmana u inostranstvu ali će, smatra ona, svakako biti na oprezu i pratiti dalji razvoj situacije.

– Ratna dejstva, ako se nastave, uticaće kako na opredeljivanje građana Srbije da li letovati van zemlje, tako i na dolaske stranih turista u našu zemlju – kaže Gordana Predić i dodaje da se sve dovodi u pitanje dok se ne vidi hoće li se sukobi okončati ili ne.

Srbija je tokom 2021, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ubeležila 2,6 miliona turista, od čega 1,7 miliona domaćih i 871.000 stranih od kojih je skoro polovina bila u Beogradu. Bilo je 8.162.430 noćenja ili čak dva miliona više nego 2020. Od toga, 5,7 miliona noćenja domaćih gostiju, a blizu 2,5 miliona turista iz raznih zemalja.

Porast broja stranaca u Srbiji tokom 2021, prema rečima Gordane Prodić, dobrim delom je doneo zdravstveni ili tzv. vakcinalni turizam. Odnosno, to što je stranim turistima koji borave u Srbiji dozvoljena vakcinacija. Domaći turisti su se, kako kaže, opredeljivali za domaće destinacije gde su mogli da iskoriste vaučere kojima je država subvencionisala odmor u Srbiji.

Novi potres

Turizam je, kako kaže za “Vesti” Dragan Subotić, predstavnik Udruženja turističkih agencija Srbije Inicijativa TAS, tek počeo da se oporavlja od virusne bolesti, kada ga jer zadesila nova nesreća.

– Jedva smo dočekali da se kovid mere nekako ublaže, da počne otvaranje granica za turiste i da se polako vraćamo stanju od pre pandemije, kad se pojavila još jedna potencijalna opasnost, ona najgora, a to je rat – kaže naš sagovornik.

Objašnjava da svaki, pa i najmanji potres u nekoj zemlji, kao što su poplava, požari, terorizam, i naravno rat, ugrožava u većoj ili manjoj meri turistička kretanja. Ukoliko rat potraje, Srbija bi, prema njegovim rečima, mogla da ima evidentan pad poseta stranaca u narednom periodu i to uglavnom onih sa Zapada.

– Ruski turisti koji su tokom poslednje dve godine, uz građane Turske i okolnih zemalja, zauzimali značajan procenat u srpskom turističkom prometu nisu sada u strahu od putovanja. Oni se rukovode time da nije rat ni kod njih ni kod nas. Uz to, ni Rusima ni Turcima, za razliku od zemalja EU, za Srbiju ne treba viza, pa se zbog olakšanog putovanja rado odlučuju za dolazak kod nas – kaže Subotić.

Poskupljuju egzotični rajevi

Dragan Subotić je ukazao na trenutnu situaciju u srpskom turizmu.

– Naše agencije koje su ugovarale dolaske grupa iz Nemačke i Francuske od 26. februara, dobijaju otkaze ugovora jer turisti sa Zapada kao i srpski, odustaju ukoliko je neizvesna situacija zbog sukoba jer se ne zna hoće li države zatvarati granice. Agencije, tradicionalno naslonjene na rusko

tržište, još su u predrezervacijama. Rusi ne otkazuju, ali je sasvim neizvesno kako će Er Srbija biti uslovljena sa letovima ka Moskvi, dok Aeroflot mora da otkaže sve komercijalne letove ka Srbiji jer mu nije dozvoljen prelet preko teritorija zemalja članica EU – kaže on.

Aeroflot koja, prema njegovim rečima, ima najpovoljnije cene trebalo je da bude korišćena i za odlazak srpskih turista ka Maldivima, Kubi, Kini, Indiji, ali je sada to otkazano. Zato će, kaže, biti nađeni alternativni, ali skuplji letovi ka tim destinacijama.

Najpopularnije banje

Statistika kaže da je prednjačilo interesovanje za banje koje je posetilo 602.000 ljudi. Za planine se odlučilo više od pola miliona turista. Najviše za Zlatibor gde se odmaralo 204.112 turista i za Kopaonik, koji je imao 115.359 turista.

Degustacija vina

Gordana Prodić objašnjava da su strani turisti najčešće boravili u Beogradu i Novom Sadu.

– Tu su bili stacionirani, a odlazili su u obilaske okoline. Razgledaju Vojvodinu i popularne turističke tačke kao što su Zlatibor i Vrnjačka Banja. Veće interesovanje stranci su pokazali i za obilaske vinskih podruma i muzeja, poput Muzeja naivne umetnosti u Kovačici – priča naša sagovornica.