Rat kultura na Starom kontinentu (4): Ko regrutuje komandose

0

Takođe, poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je poručio da je sloboda govora "fundamentalno pravo", ali da ono ne podrazumeva vređanje tuđe vere.

– Svako ima ne samo slobodu i pravo, nego i obavezu da kaže šta misli, i to s ciljem opšteg dobra. Legitimno je koristiti tu slobodu, ali bez vređanja – ukazao je papa.

On je podsetio da je i Katolička crkva vodila verske ratove.
– Pomislimo na našu Crkvu, koliko smo verskih ratova imali. Setimo se Vartolomejske noći – rekao je papa Franja.

Za Srpsku pravoslavnu crkvu, naveo je vladika bački Irinej, ruganje istorijskim ličnostima koje su formirale verski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi se izvan granica zakonom zajamčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo.

– Niko nema pravo da bilo koga sistematski izvrgava ruglu. Sloboda podrazumeva i odgovornost, bez odgovornosti sloboda postaje vrlo opasna i vodi u anarhiju. A anarhija u izražaju je i anarhija u slobodi. Karikature na kojima se prikazuju osobe, kao što su Muhamed ili Isus Hrist, ne odgovaraju i osobenostima tih ličnosti. Ali, isto tako nema opravdanja za bilo koga ko vrši zločin u ime vere jer tu prave vere nema, teroristi su i duhovne samoubice, a ne samo ubice – ocenio je episkop Irinej.

On je pozvao srpske medije, koji su preneli karikaturalne prikaze islamskog proroka Muhameda, "da odmah prestanu s ovakvim duhovnim nasiljem i da poštuju verska osećanja svih građana". Ukazao je i na reči patrijarha Pavla:

"Mogu me ponižavati, ali ne i poniziti. Jedino svako sam sebe može poniziti."

Rabin Isak Asijel je podsetio na istorijsku činjenicu da su u godinama pred Drugi svetski rat u nemačkoj štampi kroz karikature Jevreji izvrgavani ruglu i podsmehu. On smatra da je i to bila inicijalna kapisla za holokaust nad jevrejskim narodom.

– Ispostavilo se da je i to poslužilo kao uvod za sve ono što se desilo – ocenio je Asijel.

Muftija Jusufspahić je naglasio da "istinski verujući muslimani nemaju nikakve veze sa islamskim teroristima".

– Mi smo bogoljubivi, ali to nisu oni koji pozivajući se na veru vode ratove i vrše terorizam. U terorističkim akcijama učestvuju nedorasli mladi ljudi, koji su dobro utrenirani i nastupaju kao komandosi. Vrlo lako se može naći gde oni vežbaju. Kao što je lako pronaći izvorišta nafte, tako se mogu pronaći i njihova vežbališta. Mora se takođe reći da su polovina onih koji se sad bore na strani kalifata u Siriji, državljani Amerike i državljani evropskih zemalja. Ti mladići su se u Siriji borili na opozicionoj prozapadnoj struji, a ne na državnoj strani Bašara el Asada. Pitanje je ko ih je regrutovao. Za čije ciljeve i čiji interes se oni u stvari bore? I kome to u svetu treba jeftina nafta i zašto? – pita Jusufsapahić.

Nadbiskup Hočevar smatra da se na terorizam i kontraterorizam "ne može gledati crno-belo".
– Pitanje je koliko je sekularizam periferirao teologiju, pa otuda nastaju i ekstremistička tumačenja vere. Otvara se i pitanje o ulozi i odgovornosti porodice, koja više nije cenjena, te medija i društva u celini. Svi smo odgovorni i neophodno je da dođe do novog procesa saradnje religijskih i društvenih zajednica, do sistematskog dijaloga u društvu. Stav katoličkog socijalnog učenja jeste da se treba vratiti elementarnom ljudskom dostojanstvu. Zato što ga nemamo, imamo ekstremne krajnosti – ukazao je beogradski nadbiskup.

Pucanj u islam

Reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić smatra da masakr u redakciji "Šarli ebdoa" u Parizu nema nikakve veze s verom i dodaje da ubistvo novinara predstavlja pucanj u islam i poslanika Muhameda.
– Ovo je pre svega kukavički čin, ubijeni su nedužni ljudi bez obzira šta su uradili i šta su napravili. Decidno stoji u Kuranu da ko ubije jednog čoveka, kao da je ubio ceo svet. Ovo nije bio pucanj u novinare, već u islam i poslanika Muhameda, a ne da bi se on odbranio – poručio je Fejzić.

 

Vera kao opravdanje nevere

Reis ul ulema Bosne i Hercegovine Husein Kavazović osudio je one koji planiraju i sprovode teror i seju strah.
"Sloboda mišljenja i medija, kao i poštovanje ljudskog dostojanstva su neporecive vrednosti i nužni uslovi napretka čovečanstva, koje treba uvek i na svakom mestu štititi i unapređivati. Sloboda je prirodna težnja svakog čoveka i zato je jača od straha i zato je neuništiva. Stoga, iako postoje pojedinci koji zloupotrebljavaju slobodu za nametanje neslobode i veru za opravdanje svojih akata nevere. Ipak, ti sebični manipulatori ne mogu uništiti vrednost slobode i plemenitost iskrene vere", napisao je Kavazović u telegramu saučešća francuskom ambasadoru u BIH.

SUTRA – Rat kultura na Starom kontinentu (5): Bliski istok kao rasadnik

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here