EPA/Andrej Čukić

“Poplava non-pejpera, tajnim papirima koji „plutaju“ Balkanom ispipavanje su pulsa – na šta je Srbija spremna, a na šta ne. To je poenta i slovenačkog papira koji se odnosio na Bosnu i Hercegovinu i novog koji se odnosi na rešenje kosovskog pitanja”, kaže Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne politike.

Deđanski ističe da ni jedan ni drugi papir nisu slučajno lansirani u javnost. U njima je -naime, potencijalni spisak želja zapada – šta tačno očekuju da Srbija pristane.

– Takođe je jasno da iza oba „nepostojeća“ dokumenta stoje oni koji žele da pritisnu Srbiju da pristane na nešto što joj ne odgovara, a sve je i „upozorenje“ šta se od nje očekuje i o kojim potencijalnim rešenjima bi mogla da razmišlja – kaže on.

Naravno, Srbija ima svoje ciljeve i ni jedan non–pejper je neće naterati da promeni mišljenje ako je ono na štetu srpskog naroda.

Rat tajnim papirima – testiranje granica Srbije

– Na probni balon za BiH i RS iz Slovenije, dali smo svoj odgovor, nije se „primio“. A sada sa Kosova opet pokušavaju da objasne kako Srbija opet treba da se odrekne nečeg svog, kako bi Kosovo postalo nezavisna država – kaže on.

Po njegovim rečima, kosovski non-pejper je donekle lukaviji od slovenačkog jer su u njemu apostrofirane neke tačke koje bi Srbiji i odgovarale, kao što je autonomija SPC na primer.

– Ipak, mislim da su to samo zamke i da se pokušava preko ovakvih priča da se vidi dokle je Srbija spremna da ide u popuštanju. Mada, jasno je da bez ozbiljnih ustupaka Srbiji i dogovora koji bi zadovoljio obe strane – rešenja nema. Tu nikakvi non-pejperi neće pomoći – kaže on.
Poenta je samo da oni pokušavaju da vide da li smo mi spremni da popustimo.

– Ali, naša pozicija je čvrsta, prihvatljivo bi bilo neko sveobuhvatno rešenje gde će i srpski narod biti zadovoljan – kaže Deđanski.

Non-pejper diplomatska taktika

Deđanski objašnjava da u diplomatskom jeziku termin non-pejper uključuje ona dokumenta koje jedan akter neformalno podnosi kako bi testirao prihvatanje predloga ili nacrta ugovora među ostalim stranama.

– Ako takav rad naiđe na otpor, može se povući u bilo kom trenutku jer nije službeni dokument, već neobavezujući diskusioni članak – dodaje on.

Non-pejper je napisan na papiru bez zaglavlja i ne sadrži naslov, obrazac za unos ili zatvaranje, datum, potpis ili zvanični pečat kako bi se izbegla težina formalne pisane izjave i sprečilo da papir kao dokument bude prosleđen jednoj od uključenih strana…

Detalji papira za Kosovo

„Koha ditore“ je objavio sadržaj navodnog non-pejpera u kom je navedeno da će „Kosovo i Srbija međusobno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, a postojaće i autonomna oblast Sever Kosova. Među ostalim tačkama, list navodi da će Srpska pravoslavna crkva imati poseban status, dok će Mitrovica biti zajednička ekonomska zona.

Prema ovom dokumentu je predviđeno i da budu primenjeni svi do sada postignuti sporazumi, a da konačni dogovor bude postignut do februara 2022. godine.
Kako navodi ovaj list, redakcija je dobila dokument za koji se kaže da je „non-pejper“ koji su pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dve zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Nemačka demantuje kosovski list

Autentičnost ovog dokumenta list Koha Ditore nije mogao da potvrdi, ali u tekstu navode da su im neke diplomate sa kojima su razgovarali potvrdile da su tačke pomenute u dokumentu manje-više u skladu sa onim o čemu se razgovara u dijalogu.

U međuvremenu, nemački ambasador na Kosovu Jern Rode izjavio je da je takozvani francusko-nemački „non pejper“ u izdanju Koha ditore lažna vest.

– Možda postoji dokument, ali sigurno nije francusko-nemački. Potpuno podržavamo dijalog koji vode EU i Miroslav Lajčak, kako je prošlog četvrtka u Prištini ponovio nemački ministar spoljnih poslova Mas – napisao je Rode na Tviteru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here