EPA
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Izbijanje rata između Turske i Sirije usled pogoršanja situacije u Idlibu bila bi zamka za Ankaru i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, saopštio je Glavni odbor turske stranke “Vatan”.

“Napetost u odnosima između Turske i Sirije je zabrinjavajuća. Upozoravamo – Tursku guraju u zamku, a zajedno s njom i našeg predsednika Erdogana. Tu zamku su kreirale američka i izraelska administracija. One provociraju Tursku da ratuje sa Sirijom”, saopštila je turska stranka.

“Vatan” je podsetio da se sa ozbiljnom pretnjom suočava ne samo Turska, već i njeni susedi – Sirija, Irak, Iran i Rusija. Prema njenom mišljenju, izbijanje rata protiv susednih zemalja “vodio bi u zamku”. Ta stranka smatra da bi rezultat toga bio, prema planovima SAD i Izraela, da turska vlada ostane bez podrške u unutrašnjoj i spoljnoj politici.

“Rat sa Sirijom izoluje Tursku i gura je od strateških saveznika: Rusije, Irana, Iraka i Kine”, saopštio je Glavni odbor te stranke.

“Vatan” je pozvao Ankaru da sarađuje sa Rusijom i Iranom kako bi se rešila kriza u Idlibu, podsećajući da su astanski proces i sporazum iz Sočija istorijski temelji u tom pitanju.

Situacija u Idlibu

Turska vojska izvela je kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije 33 turska vojnika u Idlibu.

Kasnije se oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije koje je saopštilo da pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji.

Sirijska vojska pokrenula je novi artiljerijski napad u Idlibu, a tom prilikom poginuo je jedan turski vojnik, a dvojica su ranjena.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio juče da je predložio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da ostavi Tursku da se sa sirijskim vlastima razračuna “jedan na jedan”. Istovremeno, kako je precizirao, turska vojska je u kontranapadima likvidirala preko 2.100 sirijskih vojnika i uništila 300 jedinica oklopne tehnike i sedam hemijskih skladišta.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da se radi na tome da do susreta Vladimira Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana dođe 5. ili 6. marta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here