EPA-EFE
Premijer Bugarske Bojko Borisov

“Turska bi mogla da čuje stav Evropske unije o operaciji u Siriji ako se u svojstvu diplomatskog kanala iskoriste odnosi bugarskog premijera i turskog predsednika”, izjavila je stručnjak za međunarodne odnose i ljudska prava Iveta Černeva.

Ona je podsetila da je bugarski premijer Bojko Borisov u svetlu oštrih izjava evropskih kolega pozvao da se prekinu napadi na Tursku i skeptično se odnosio prema uvođenju sankcija Ankari.

Poslednjih godina Borisov je uspeo da pridobije blagonaklonost predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana zahvaljujući veštoj diplomatiji, kao i zbog činjenice da je Bugarska pristala da izruči osobe koje su u Turskoj proglašene za guleniste.

Černeva smatra da bi ovaj diplomatski kapital, koji Bugarska ima u slučaju sa Erdoganom, mogao da se iskoristi u onom trenutku kada je potrebno da se nađe rešenje za kurdsku krizu. Evropa će, verovatno, moći da iskoristi Bugarsku u zakulisnoj diplomatiji u odnosima sa Erdoganom, istakla je ona za „Euraktiv“.

Ona je podsetila da je Borisov i ranije igrao ulogu izaslanika u odnosima između Evropske unije i Ankare. Borisov je ranije izjavio da je u napetom trenutku „samo on išao“ u Tursku. Černeva smatra da bi bugarski premijer mogao i sada da bude izaslanik EU koji bi pritisnuo Erdogana.

– Turski predsednik je veoma odlučan u slučaju operacije u Siriji, ali to ne znači da se ni pred čim neće zaustaviti. EU bi mogla Erdoganu da pruži vrlo precizne razloge da se zaustavi, posebno ako ih budu pratile agresivne sankcije i sankcije američkog Kongresa koje se trenutno pripremaju – objasnila je Černeva.

Podsetimo, danas je nakon zasedanja Saveta bezbednosti Bugarske Borisov pozvao Tursku da prekine vojnu operaciju u Siriji zbog rizika od izbijanja humanitarne krize. Istovremeno sa tim, premijer je istakao da bi sankcije nanele ogromnu štetu bugarskoj ekonomiji i izrazio nadu u diplomatsko rešenje situacije.

3 COMMENTS

  1. Padre sta ti je cudo !!pa Bojkov poneo puno Bugarskog sira da Erdogana podmiti !!
    Nemoj zezati to je ozbiljna stvar (mislim bugarski sir ))

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here