commons.wikimedia
Foto: Arhiva

Dok Turska nastavlja operaciju, strateški grad Manbidž postaje potencijalna tačka sukoba između savezničkih snaga i sirijske vojske.

Uprkos međunarodnom pritisku, novim američkim sankcijama i direktnom sukobu sa sirijskim Vladinim snagama, Ankara nastavlja sa vojnom operacijom na severoistoku Sirije. Sa snagama koje su krenule istočno od reke Eufrat, Ankara je sada usmerila pažnju na Manbidž, strateški grad sa arapskom većinom, koji je pod kontrolom SDF od 2016. godine.

Borci lojalni Turskoj, sa opozicionom Slobodnom sirijskom vojskom – FSA, počeli su da se okupljaju na obodima Manbidža kasno u ponedeljak, dan nakon što su SAD objavile da povlače svoje vojnike iz regije.

Do utorka je mala jedinica vojnika sirijske Vlade ušla u Manbidž, prvi put od 2012. godine, dok su snimci koji su objavljeni na socijalnim mrežama pokazali kako borac lojalan Vladi podiže nacionalnu zastavu u centru grada.

U međuvremenu Rusija, veliki vojni saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada, kaže da njene snage patroliraju na prvim linijama između savezničnih snaga Turske i pozicija sirijske vojske izvan grada, kako bi sprečile sukobe.

Ovakav razvoj događaja ne samo da upućuje na otvaranje novog fronta u devastirajućem ratu u Siriji, koji traje već osam godina, nego na kraj vladavine kurdskih SDF u ovom području, navode stručnjaci.

Lociran u sredini severnog pojasa Sirije, Manbidž je bio meta skoro svih aktera u sirijskom ratu, zbog linija snabdevanja koje prolaze kroz njega. Različite strane su ga kontrolisale tokom rata. Nakon što su ga preuzeli pobunjenici 2012, grad je zauzela Islamska država 2014. godine, koja ga je izgubila u naletu SDF pre tri godine.

Turska pravi dogovor sa Rusijom?

Manbidž se nalazi na autoputu M4, velikoj komercijalnoj ruti koja povezuje zapadni lučki grad Latakiju sa Alepom, Rakom i naftom bogatim Deir Az Zorom na istoku. Asadu bi kontrola nad ovim autoputem mogla pomoći u obnovi ekonomije.

Manbidž je, takođe, značajan za turski plan da napravi takozvanu sigurnu zonu, očišćenu od kurdskih boraca gde se može vratiti 3,6 miliona sirijskih izbeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj. Erdogan je ukazao da bi širenje operacija na Manbidž izazvalo sukob s Rusijom.

Stručnjaci smatraju da bi Moskva mogla postići “sporazum” sa Ankarom, što bi podrazumevalo povlačenje SDF i stavljanje kontrole u ruske ruke. Za Erdogana bi takav dogovor bio efikasniji od prethodnih propalih pokušaja da postigne sporazum sa SAD oko svojih ciljeva da napravi “sigurnu zonu” od najmanje 30 kilometara.

Prema lokalnim podacima, u Manbidžu živi oko 700.000 ljudi, uključujući hiljade interno raseljenih. Iako je pod kontrolom Kurda, najmanje 80 posto stanovništva su etnički Arapi, sa 29 plemena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here