Tanjug/AP
Turska vojska

“Rezultat sporazuma iz Sočija nakon godinu i po dana njegove primene je da su se pozicije terorista i turske osmatračnice u Idlibu stopile”, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, situacija u Idlibskoj zoni bezbednosti, gde je sirijska vojska nakon napada na svoje pozicije istisnula teroriste grupe “Hajat Tahrir Aš Šam” na bezbednu udaljenost od Alepa, “još jedan je trenutak istine”.
Konašenkov je naglasio da su, ne samo zapadne države, već i UN pozdravile potpisivanje  sporazuma u Sočiju o provinciji Idlib 2018. godine. Ključni sporazum je, prema rečima generala, obaveza Turske da odvoji teroriste od opozicije i potisne ih od spoljnih granica zone bezbednosti na dubinu od 15-20 kilometara i povuče tešku artiljeriju.
– Rezultat svega toga je da su za poslednjih 18 meseci važenja sporazuma zvanično priznate terorističke grupe “Hajat Tahrir Aš-Šam”, “Islamska partija Turkestana” i “Horas ad-Din” potisnule sve militante “umerene opozicije” na sever, ka turskim granicama – izjavio je Konašenkov.
On ističe i da su napadi i intenzivna artiljerijska granatiranja susednih gradova i sela i ruske baze Hmejmim postali svakodnevni.

Zapad ignoriše prebacivanje turske vojske u Idlib

Konašenkov je ukazao da je Turska kršeći međunarodno pravo prebacila u Idlib svoje jedinice, a da to na Zapadu niko nije primetio.
Prema rečima general-majora, dok važi sporazum iz Sočija između Turske i Rusije o formiranju zone deeskalacije Idlib svi zahtevi Moskve upućeni UN i zapadnim državama ostali su bez odgovora. Od početka februara Damask je meta optužbi Zapada za navodne ratne zločine, humanitarnu katastrofu i milionski talas izbeglica u Idlibu, podsetio je Konašenkov.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here