Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska vojska

Ubrzo nakon što je američka vojska počela povlačenje iz severne Sirije ovog meseca, Rusija je odmah dovela svoje snage kako bi popunila vakuum vojne moći u severoistočnom sirijskom gradu Manbidžu i drugim zonama.

Sada, kako piše portal Rudaw, čini se da Moskva preuzima američku ulogu u sprečavanju konflikata, dok istovremeno pomaže Damasku da ponovo uspostavi kontrolu nad regijom, prvi put otkad su počeli sukobi u Siriji.

Ruska vojna policija sada patrolira linijom kontakta sirijskih i turskih snaga u Manbidžu. Moskva upozorava da bi bilo kakav sukob između dve strane bio potpuno neprihvatljiv. Rusi, takođe, govore kako neće dopustiti Turskoj da uđe dublje od 10 kilometara na teritoriju Sirije.

Ubrzo nakon što je ruska vojna policija ušla u Manbidž posle povlačenja Amerikanaca, ruski državni mediji izvestili su iz napuštene američke baze da su vojnici otišli u žurbi.

“Čini se da su američke snage uspele da evakuišu oružje, municiju i vozila. Nisu uspele da zapale bazu”, rekao je jedan ruski novinar.

“Kako god, čini se da su dobro znali ko će doći da ih zameni. Oko baze su pronađene poruke za Ruse”, dodao je on.

Te poruke svedoče o brzoj promeni kontrole nad teritorijom na severu Sirije.

Ruski stručnjak Timur Ahmetov smatra da je dugoročni stav Moskve prema ovom pitanju eventualna restauracija vlasti Damaska nad celom teritorijom Sirije i da se to može očekivati i u Manbidžu.

– Rusija može pokazati Turskoj da Damask može uspešno da zameniti kurdske snage u svim regijama, čime bi bio utaban put za pregovore između sirijske i turske vlasti. Moskva može Turskoj da predloži scenario u kojem bi se Kurdi primorali na prestanak političke propagande (uz prestanak vojnih aktivnosti) na teritoriji koju kontroliše sirijska vlast – navodi Ahmetov.

Zasad nije jasno kako bi to Moskva postigla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here