pixabay.com

Svetska trgovinska organizacija (STO) srezala je prognozu rasta globalne trgovine za ovu godinu sa 4,7 na 2,5 odsto zbog rata u Ukrajini i sankcija povezanih s tim sukobom, saopštila je direktorka STO-a Ngozi Okondžo-Ivejla.

Smanjenje projekcije je takođe povezano sa kontinuiranim problemima u globalnom lancu snabdevanja, koji su počeli pre dve godine kao rezultat pandemije.

Okondžo-Ivejla je navela da će zbog poremećaja u snabdevanju hrana poskupeti, dodajući da “strahuje da je na pomolu prehrambena kriza”.

Ona je rekla za Bi-Bi-Si (BBC) da su Rusija i Ukrajina, mada učestvuju sa samo oko 2,5 odsto u svetskom izvozu robe, „vrlo, vrlo važne u određenim sektorima“.

– Na prvom mestu je, naravno, zabrinutost za narod Ukrajine, koji je raseljen i koji nema dovoljno hrane za jelo – rekla je ona.

Istakla je da će globalna ekonomija “pretrpeti ozbiljne posledice” i da će nestašice i uticaj “ograničenja u snabdevanju hranom” naročito osetiti siromašnije zemlje.

Isporuke mnogih prehrambenih proizvoda, uključujući pšenicu i kukuruz, pogođeno je nakon ruskog napada na Ukrajinu. Industrijske organizacije upozoravaju da se EU bori s nestašicom suncokretovog ulja. Ukrajina u globalnom izvozu ima udeo od 46,9 posto, a Rusija 29,9 procenata, prema S&P Globalu, ali pošto su ukrajinske luke zatvorene izvoz nije moguć.

– Zaista sam zabrinuta zbog moguće gladi, posebno u siromašnim zemljama – rekla je Okondžo-Ivejla, pri čemu je kao bivša ministarka finansija Nigerije uzela za primer Akriku u kojoj 35 od 55 zemalja uvozi pšenicu i druge žitarice iz Rusije i Ukrajine, a 22 uvoze đubrivo.

Prema njenim rečima, „podaci Afričke razvojne banke pokazuju da su cene hrane u mnogim zemljama sada već porasle za 20 do 50 odsto“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here