EPA-EFE/Aleksey Nikolskiy
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izgubio je elitnog komandanta Federalne službe bezbednosti u ratu u Ukrajini, što je 99. viši oficir koji je poginuo tokom petomesečnog sukoba, pokazao je novi izveštaj novinara.

Potpukovnik Nikolaj Gorban (36) bio je komandant specijalnih snaga FSB i poginuo je u Ukrajini 2. avgusta, izvestio je novinar Andrej Pavluško, piše “Njujork post”.

Okolnosti Gorbanove smrti nisu otkrivene, a veruje se da je on najviši operativac FSB koji je ubijen tokom invazije na Ukrajinu.

U zvaničnom saopštenju o njegovoj smrti navodi se da je Gorban “učestvovao u izvođenju borbenih aktivnosti i specijalnih operacija u Rusiji i inostranstvu”.

“U izvršavanju borbenih zadataka pokazeo se kao hrabar i odlučan oficir. Bio je ponosan na svoju službu u ruskoj FSB”, navodi se.

U citatu se navodi i da se Gorban, sin vojnika, ranije borio u Siriji i da je odlikovan dvema medaljama za hrabrost. Iza njega su ostali žena i tri sina.

U drugom udaru, poginuo je i pukovnik Vasilij Kleščenko komandat vojnog vazduhoplovstva.

Kleščenko je bio zamenik načelnika 344. centra za borbenu obuku elitnih pilota helikoptera i snajpersita. Najnovije vesti o pogibiji visokih vojnih službenika pokazuju da možda ratni planovi ruskog lidera Vladimira Putina ne idu u željenom smeru.

Ruske snage su prošle nedelje izgubile Olgu “Korsu” Kačuru (52), prvu pukovnicu koja je poginula u ratu u Ukrajini.

Bila je pukovnik u snagama samoproglašene Donjecke narodne republike u Ukrajini koju je podržavala Rusija, gde je komandovala divizionom raketne artiljerije. Putin joj je posthumno dodelio odlikovanje Heroja Rusije.

Rusija je od početka rata u Ukrajini izgubila najmanje 10 generala, iako je Kremlj do sada potvrdio pogibiju samo njih četvorice.

Pomoć američkih agenata

Kada su stigle informacije o ranijim pogibijama Putinovih generala, objavljeno je da Ukrajina u toj misiji ima pomoć američkih agenata.

Sjedinjene Države fokusirale su se na obezbeđivanje lokacije i drugih detalja o mobilnom štabu ruske vojske, koji se često premešta. Ukrajinski zvaničnici su kombinovali te geografske informacije sa sopstvenim obaveštajnim podacima, uključujući presretnutu komunikaciju koja upozorava ukrajinsku vojsku na prisustvo visokih ruskih oficira da bi izveli artiljerijske udare i druge napade u kojima su ubijeni ruski generali.

Zahvaljujući podršci američkih obaveštajnih službi, postignuti su i bitni rezultati na bojnom polju. Prošlog meseca, SAD su povećale priliv obaveštajnih podataka u Ukrajinu o ruskim snagama u Donbasu i na Krimu, dok su se kijevske vojne snage spremale za odbranu od ofanzive na istoku zemlje.

Američka administracija nastojala je da veliki deo obaveštajnih podataka sa bojnog polja zadrži u tajnosti, iz straha da će to biti shvaćeno kao provokacija direktno upućena predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, što bi moglo da dovede do eskalacije rata. Uz to, deljenje obaveštajnih podataka smatra se bezbednim oblikom pomoći jer je nevidljivo, ili se, u najmanju ruku, može opovrgnuti.

Portparol Pentagona Džon Kirbi priznao je da SAD obezbeđuju Ukrajini informacije i obaveštajne podatke koje mogu da koriste. Ipak, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson navela je u saopštenju da obaveštajni podaci “nisu dostavljeni Ukrajincima sa namerom da ubiju ruske generale”.

Međutim, tome u prilog ne ide činjenica da su ruski generali često bili izloženi elektronskom prisluškivanju, čime su postali “dostupniji” ukrajinskim trupama.

4 COMMENTS

  1. Pa Sto rusi ne daju informative podarke o americkim generalima i spijunima Po svetu, Al kaidi i irancima kao i sirijcima

    • zato što američke generale niko ne smije napasti, a kamoli ubiti, inače slijedi odmazda i bombardovanje

  2. Rusi su bili i ostali nasa braca. Ali ovaj rat kokosara Putina i njegove nesposobne vojno-oligarske
    klike bacili ruski narod pod zapadne noge. Vodi vrlo lose ovaj sramotni rat. Mnoge ruske i ukrajinske majke su zbog ovog Putinovog zlocina izgubile svoje sinove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here