Rat uvek razdvaja ljude

0

Otac Veljko i dr Petar Maljenović
 

U najnovijem ostvarenju dr Maljenović govori o ratnim zbivanjima iz perspektive četvorice prijatelja, koji su se upoznali na služenju vojnog roka u Sloveniji 1969. To su Momir, Slobodan, Vinko i Ekrem, koji su svoje prijateljstvo uspeli da sačuvaju čak i u nesrećnim okolnostima građanskog rata.

 

Prijatelj

– Petar i ja dolazimo iz istog podozrenskog sela u dolini Bosne, nedaleko od Doboja. Bio sam njegov junak u prvoj knjizi kao humanitarac koji je pomagao BiH. Samo mogu da preporučim ovu knjigu i kažem: svaka mu čast – rekao je Đorđe Marić, koji je došao iz Diseldorfa na promociju knjige svog prijatelja dr Maljenovića.

– To me uvek podseti na reči patrijarha Pavla, koji je svojevremeno govorio "Budimo ljudi". Budimo čovečni, u lepim trenucima i u nevoljama čuvajmo i poštujmo jedni druge bez obzira kog porekla, vere i ubeđenja bili – rekao je otac Veljko Gačić u uvodnoj reči na promociji knjige.

U romanu ima i dosta likova iz berlinske dijaspore, na primer dr Dragoljub Šurdilović i njegova supruga Ljiljana, dirigent hora "Sv. Stefan Dečanski", čiji je Maljenović veliki poštovalac i kojem je poklonio prihod od prodaje knjige. To da su likovi stvarni nije novo u Maljenovićevim knjigama, jer se i ranije bavio autentičnim pričama i ljudima. Maljenović, koji je počeo da piše u 65. godini života, priznaje da mu je najdraža druga knjiga "Savijeno gnezdo", jer govori o njegovom pretku za koga je kasnije doznao da je poginuo kad je Austrija ušla u Bosnu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here