pixabay.com

Divlje svinje poslednjih sedmica pustoše zasejane poljoprivredne parcele na širem području opštine Sanski Most.

Najveće štete beleže žitelji sela Fajtovci, Modra, Skucani Vakuf, Gorice i Lušci Palanka.

Prema rečima Senada Kugića, poljoprivrednika iz sela Modra, na meti ovih životinja u najvećoj meri je krompir, čiji se plodovi tek počinju odmetati, pišu Nezavisne.

– Divlje svinje se kreću u čoporima i kada dođu na parcelu preoru je bolje od traktora, ništa za njima ne ostane. Teško je reći kolike su štete, ali se radi o desetinama dunuma zasejanih površina – kaže Kugić.

Prema njegovim riječima, najaktivnije su u noćnim satima, kada se iz obližnjih grmečkih šuma spuštaju u neposrednu blizinu sela. Dodaje kako do sada nisu pomogla zastrašivanja, jer ne pokazuju nikakav strah, te da bez problema probijaju i električne ograde.

– Čovek ne zna šta više da radi, poljoprivrednici su ove godine, zbog situacije oko pandemije, zasejali znatno veće površine zemlje krompirom i drugim kulturama. Mnogi su se i zadužili, a sada imamo problem s divljim svinjama, koje su gore od korone – jada se Kugić.

Dodaje kako su o svemu obavestili i Lovačko društvo “Sana” te se nadaju nekoj reakciji. Međutim, u ovom lovačkom društvu ističu kako je trenutno na snazi lovostaj i da ne postoji mogućnost organizovanja lova.

Kako bi se to omogućilo, kako ističu, potrebna je reakcija i odobrenje od nadležnih institucija.

Poljoprivrednici na ovim prostorima skoro svake godine imaju ovakve probleme, a dobri poznavaoci sveta životinja ističu kako, zbog sve praznijih sela, divlje svinje bez straha dolaze iz viših predela u niže i blizinu naseljenih mesta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here