Uglješa Rašević
Radenko Puzić

Ratni put Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske u periodu od 1991. do 1995. biće slikovito predstavljen izložbom “Stigla korpusna” u Domu vojske Srbije u Beogradu. Da se ne zaborave borbe i stradanja za stvaranje Republike Srpske, u čast poginulim borcima Prvog bataljona i njihovoj preživeloj “ratnoj braći”, na izložbi koja se otvara sutra će osim 110 fotografija biti izloženi i brojni eksponati koji govore o veličini ovog bataljona.

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH, kroz bataljon, koji je formiran 16. juna 1992. u Banja Luci, prošlo je 1.800 boraca, od kojih je poginulo 69, a ranjeno 427 njih.
Nikola Rašuo, nekadašnji komandant Prvog bataljona ističe da mu je bila izuzetna čast da komanduje ovom jedinicom
– Prvi bataljon je bila elitna jedinica Prvog krajiškog korpusa, koja je u svom sastavu imala odabrane momke, najbolje. Takvi su bili i na ratištu. Posebno su se istakli u operaciji Koridor, kada je uspostavljena kopnena veze između zapadnog i istočnog dela Republike Srpske. Hrabrost i odlučnost vojnika, koju sam tada video, malo je koja vojska imala – s ponosom priča pukovnik u penziji Rašuo. Njegovo je mišljenje da, ne dao bog, dođe opet do rata, malo ljudi bi tako razmišljalo i sa takvom hrabrošću i odvažnošću učestvovalo u borbama kao borci Prvog bataljona.

Nikola Rašuo

Zbog svoga doprinosa u stvaranju i odbrani RS, ovaj bataljon je jedini koji je ukazom predsednika Republike Srpske odlikovan dva puta – Ordenom Nemanjića i Medaljom Petra Mrkonjića.
Radenko Puzić, član Prvog bataljona, kaže da je takvo odlikovanje posebna čast za tako malu formaciju kakav je bio Prvi bataljon.
– To je bilo vreme smrti, vreme života, stradanja, patnje i nadanja. Svaka priča se može ispričati rečima i ispisati pa obrisati rukom, ali to je sve sklono izmenama. Zato su fotografije upečatljiv dokument, najbolji dokaz nekog vremena šta se i kako tada dešavalo. Ratnom fotografijom dokazujemo istinu o ratu, istinu o stradanju i stvaranju Republike Srpske – ističe Puzić, inače predsednik Udruženja građana “Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske”.


Osim fotografija, biće izloženi i ratni eksponati “što naših što zarobljenih na terenu”, kao još jedan autentičan dokaz tog vremena. Osim odlikovanja, obeležja i legitimacija pojedinaca, tu su i uniforme i čizme, ali i isečak iz novina, članak u kojem je Milka Tošić pisala o ratnom putu Prvog bataljona. Mnogima će biti posebno zanimljiv komad gelera zabijenog u motorolu, koja je spasila život vojnika koji ju je nosio.
– Poruka izložbe treba da bude nenasilna i bez mržnje. Želimo da mlađim generacijama pojasnimo šta je rat, šta su nedaće rata i da se to nikad nigde ne ponovi već da ostane daleko iza nas – naglasio je nekadašnji vojnik Prvog bataljona.

Snima se i film

Izložba “Stigla korpusna” je, prema rečima organizatora, logičan sled monografije “Birani da budu najbolji”, autora Željka Zorića. U toku je i snimanje igrano – dokumentarnog filma o proboju koridora kroz Posavinu 1992, autorke Slađane Zarić.

Svečano otvaranje otkazano zbog Korone

Za sve zainteresovane Beograđane i goste srpske prestonice, fotografije i eksponati biće izloženi sutra (petak, 13. mart) u 13 časova u atrijumu Doma vojske. Izložba je otvorena do 4. aprila. Svečano otvaranje izložbe, kojem je trebalo da prisustvuju funkcioneri Srbije i Republike Srpske, otkazano je po preporuci nadležnih da se izbegavaju javni skupovi zbog koronavirusa. 

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here