Na današnji dan rođen je Bazil Poledoris, američki kompozitor grčkog porekla; najpoznatiji po radu u filmovima Konan varvarin (1982), Robokap (1987) i Lov na Crveni oktobar (1990).

Vasilis Konstantinos Poledoris rođen je 21. avgusta u Kanzas Sitiju, Misuri. Od malena pokazivao je intresovanje za muziku a već sa sedam godina, odlazi na časove klavira, da bi se nakon srednje škole, upisao na Univerzitet Južne Kalifornije.

Na univerzitetu, upoznaje režisere Džona Milijusa i Randala Klajzera, sa kojima kasnije sarađuje kao kompozitor filmske muzike.

Godine 1985, Poledoris je napisao muziku za film Flesh and Blood holandskog reditelja Paula Verhovena. Postao je poznat po svom snažno epskom stilu i orkestarskim kompozicijama.

Uradio je muziku za poznate filmove Plava laguna (1980, režija: Klajzer); Konan varvarin (1982, režija: Milijus) Konan uništitelj (1984); Crvena zora (1984, režija: Milijus), Robokap (1987, režija: Verhoven) Lov na Crveni oktobar (1990) i drugi.

Mnogi smatraju da je muzika u filmu Konan varvarin, najbolja filmska muzika koja je ikada napisana u istoriji. Godine 1996, komponovao je numeru The Tradition of the Games za ceremoniju otvaranja Olimpijade u Atlanti.

Bio je u braku sa Bobi od 1969, sa kojom je imao dve kćerke, Zoe i Aleksis. Njegova starija ćerka, Zoe Poledoris je glumica i filmski kompozitor, a povremeno je sarađivala sa ocem u komponovanju muzike.

Poslednje četiri godine svog života proveo je na ostrvu Vashon, u državi Vašington. Umro je 8. novembra 2006, u Los Anđelesu, u 61 godini od raka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here