Youtube/5. Korpus
Hamdija Abdić

Histerija u Federaciji BiH koju je izazvalo obeležavanje Dana Republike Srpske ne jenjava, a pored pritisaka na Srbe u zajedničkim institucijama, pre svega Ministarstvu odbrane, počele su da stižu i direktne pretnje ratom što je mnoge u Srpskoj podsetilo na atmosferu koja je vladala 1992.

Jedan od ratnih komandanata Petog korpusa tzv. Armije BiH Hamdija Abdić zvani Tigar, koji je pre nekoliko godina dovođen u vezu s najbrutalnijim zločinima nad Srbima u Krajini zajedno sa svojim pretpostavljenim, generalom Atifom Dudakovićem, poručio je iz Bužima, mesta gde su u utorak paradirale na stotine Bošnjaka obučenih u ratne uniforme, da će “ako institucije ne budu radile svoj posao, verovatno doći do onoga do čega je došlo 1992”:

– Ljuti smo jer ne možemo ništa preduzeti. Zakon nam to ne dozvoljava. Ne treba da se samoorganizujemo, imamo institucije, želimo samo da nateramo i damo im poruku da rade svoj posao. A ne budu li radili, verovatno će doći do onoga do čega je došlo 1992, to je neizbežno.

On je građanima BiH poručio “da se ne plaše, ali da budu spremni”.

– Jači smo 100 puta nego što smo bili 1992, imamo institucije, snagu. Kad su u pitanju ti neki unutrašnji sukobi, oni nemaju šansu sa nama – zapretio je Abdić dodavši da to “ne priziva niko”.

Još agresivniji bio je Dragan Mioković, sarajevski Srbin koji je celi rat proveo u redovima bošnjačke policije, da bi potom bio angažovan u federalnom MUP-u. On je na Tviteru napisao:

“Sve ono što vi folirate da vam je Kosovo – nama i meni Bosna jeste. Kako god se spremate Prizrenu, ali dogodine – mi ćemo krenuti odmah, istoga časa ako se drznete da metar zemlje Bosne probate preneti preko Drine ili ikome u entitetu RS zafali dlaka s glave. Zato – nemojte.”

Zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić rekao je da, dok Sarajevo poziva na odgovornost oficire koji su bili prisutni na obeležavanju Dana Republike Srpske, nikome ne pada na pamet da se bavi porukama iz Bužima.

– U FBiH su primetni ratnohuškački potezi na koje niko ne reaguje, poput onog u Bužimu gde su bošnjačka udruženja organizovala takozvani marš, uz ratne pokliče i zastave, veličajući akciju tzv. Armije BiH u kojoj su stradali srpski civili. Ukoliko se potvrde navodi o učešću pripadnika Oružanih snaga u tzv. maršu, trebalo da bude utvrđena odgovornost i pokrenut postupak jer je to mnogo veći problem od prisustva srpskih oficira proslavi 9. januara koja nikog nije ugrozila i s koje su poslate isključivo poruke mira – rekao je Okolić.

Lider DNS-a Nenad Nešić traži da pravosudne institucije reaguju zbog dešavanja u Bužimu kao i zbog izjava Hamdije Abdića:

– Ovakvi potezi svakog normalnog čoveka moraju da uplaše i zabrinu, pogotovo što ratne parole uzvikuju mladi koji bi trebalo da se raduju životu, a ne da prizivaju rat i smrt. Jedna teška reč može upaliti varnicu i dovesti do tragedije.

Zlodela bez kazne

Hamdija Abdić nikada nije odgovarao za zločine nad Srbima u Bihaću i okolini, ali ni za zlodela koja su bošnjački vojnici počinili prema svom narodu, odnosno snagama nekadašnje Autonomne oblasti Zapadna Bosna, koju je predvodio Fikret Abdić. Jedini zločin koji mu pravosuđe stavlja na teret je ubistvo oficira HVO-a Vlade Šantića u Bihaću tokom rata. Taj proces je u toku.