pixabay.com

Ted govor dve norveške naučnice o himenu i “nevinosti” na Jutjubu je pogledalo više od deset miliona ljudi. Prenosimo vam najznačajnije delove.

Doktorka Nina Dolvik Brohman (32) i studentkinja medicine Elen Stoken Dal (28) već godinama dele svoje medicinsko znanje o seksualnosti sa ljudima širom sveta, a posebnu pažnju posvećuju edukaciji tinejdžera, seksualnih radnika i izbeglica. Zajedno su napravile i jedan od najpopularnijih blogova u Norveškoj – Underlivet.

Ninu i Elen su od početka naučne karijere mučile zablude o ženskom telu, pa su napisale knjigu “The Wonder Down Under: The Insider’s Guide to the Anatomy, Biology, and Reality of the Vagina”, a u svom Ted govoru raskrinkavaju mitove o ženskoj nevinosti. Prenosimo njegove delove.

“To su naša dva mita: device krvare i himeni su izgubljeni zauvek… Mitovi o himenu postoje vekovima zbog njegovog kulturološkog značaja. Korišćeni su kao moćno sredstvo u pokušaju kontrolisanja ženske seksualnosti u skoro svakoj kulturi, religiji i istorijskoj deceniji. Žene su i dalje pogrešno shvaćene, posramljene, povređene i, u najgorim slučajevima, podvrgnute ubistvima zbog časti ako nisu krvarile tokom bračne noći. Druge žene su primorane da prolaze kroz ponižavajuće provere nevinosti jednostavno da bi dobile posao, da bi sačuvale svoj ugled ili da bi se udale.

Kao u Indoneziji, gde se žene sistematski ispituju da bi pristupile vojsci. Nakon ustanka u Egiptu 2011. godine, grupu ženskih demonstranata je vojska primorala da prođe kroz proveru nevinosti. U Oslu doktori ispituju himene mladih devojaka da bi uverili roditelje da njihova deca nisu upropašćena. I tužno je što se lista nastavlja. Žene su u takvom strahu da ne ispune očekivanja mitova o himenu da biraju da koriste različite brze popravke nevinosti da bi osigurale da se krvarenje javi. To može biti plastična hirurgija, poznata kao ‘ponovna nevinost’, to mogu biti epruvete krvi prosute po posteljini nakon seksa ili lažni himeni kupljeni na internetu, ispunjeni pozorišnom krvlju i obećanjem da ‘kažu zbogom svojim dubokim i mračnim tajnama’.

Govoreći devojkama da nijedno delo ne može ostati tajna, da će ih njihova tela otkriti kad-tad, podarili smo im strah. Devojke se plaše da će se upropastiti, bilo kroz sport, igru, korišćene tampona ili seksualnu aktivnost. Smanjili smo njihove mogućnosti i njihovu slobodu. Vreme je da stanemo na kraj prevari vezanoj za nevinost. Vreme je da razbijemo mitove o himenu jednom zauvek.

Mi smo studenti medicine, seksualni zdravstveni radnici i autorke ‘Čuda ispod’. To je popularna naučna knjiga o ženskim genitalijama. I prema našem iskustvu, ljudi izgleda veruju da je himen neka vrsta pečata koja pokriva vaginalni otvor. Na norveškom se čak i naziva ‘devičanska membrana’. A to zamišljamo kao nešto krhko, nešto lako uništivo, nešto što možeš pocepati, možda kao list plastičnog omota…

Himen uopšte ne mora da pukne. Himen je kao gumica za kosu po funkciji i izgledom. A gumica može da se razvuče, zar ne?

I himen se može razvući. U stvari, veoma je elastičan. I kod mnogo žena himen će biti dovoljno elastičan da podnese vaginalni snošaj, a da ne pretrpi neku štetu. Drugim ženama, himen se može pokidati malo da bi napravio mesto za penis, ali neće zbog toga nestati, ali će možda izgledati drugačije nego pre.

Pošto se himeni javljaju u svim oblicima i formama, teško je znati da li je neko udubljenje ili nabor ovde zbog prethodno nanete štete ili je to samo normalna anatomska varijacija. Apsurdnost testiranja nevinosti je ilustrovana u istraživanju urađenom na 36 trudnih tinejdžerki. Kada su doktori ispitali njihove himene, samo su pronašli jasne znakove penetracije kod 2 od 36 devojaka. Stoga, osim u slučaju da verujete u 34 porođaja devica, moramo se svi složiti da je i drugi mit dobio značajan udarac. Ne možete jednostavno ženu samo pogledati između nogu i pročitati njenu seksualnu priču…

Kao i većina mitova, oni o himenu su netačni. Nema nikakvog devičanskog pečata koji magično nestaje nakon seksa, a polovina devica može imati seks a da ne krvari. Volele bismo da možemo reći da će uz uklanjanje ovih mitova sve biti okej, da će sram, šteta i ubistva zbog časti nestati tek tako. Ali, naravno, to nije toliko jednostavno. Seksualno ugnjetavanje žena potiče iz nečeg mnogo dubljeg od jednostavnog anatomskog nesporazuma o karakteristikama himena. Pitanje je kulturološke i religijske kontrole ženske seksualnosti. A to je mnogo teže promeniti. Ali moramo pokušati.

Ovo je naš doprinos kao medicinskih profesionalaca. Želimo da svaka devojka, roditelj i budući muž znaju šta je himen i kako funkcioniše. Želimo da znaju da se himen ne može iskoristiti kao dokaz nevinosti. I na taj način možemo ukloniti jedno od najmoćnijih sredstava koje se koristi da se kontrolišu mlade žene danas. Nakon što vam ovo kažemo, možda ćete se zapitati šta je alternativa, jer ako ne možemo koristiti himen kao dokaz nevinosti žena, šta onda treba da koristimo? Biramo da ne koristimo ništa.

Ako vi – ako zaista želite da znate da li je žena devica, pitajte je, ali kako će vam odgovoriti na to pitanje je njen izbor.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here