Razbijena srpsko-italijanska mafija

0

 

U operaciji "Šah-mat" uhapšeno je 30 osoba, od kojih je 25 zadržano u zatvoru, a pet u kućnom pritvoru, javljaju italijanski mediji.

 

Tužilac iz Bara Antonio Laudati izjavio je da su mnogi od članova ove grupe tokom 90-ih bili vojnici "Arkanovih tigrova" pod komandom Željka Ražnatovića Arkana, koji je ubijen 15. januara 2010. godine u hotelu "Interkontinental" u Beogradu.

 

Devetoro je uhapšeno u Bariju, po dvoje u Milanu i Rimu, troje u Riminiju, a po jedno u Pratou i Raveni.

 

Za ostalih 12 lica poslata je evropska međunarodna poternica sudskim vlastima u Srbiji, Crnoj Gori, Švedskoj, Švajcarskoj i Albaniji.

 

Policija je zaplenila i deset kilograma kokaina, kao i imovinu vrednu dva miliona evra od ove mafijaške grupe, a dvoje članova grupe je uhvaćeno na delu. Takođe, policija je na tragu još 76 kilograma kokaina. Zaplenjeni su i vozila kao i akcije komercijalnih preduzeća.

 

Italija sumnjiči ovu mafijašku grupu da teretnim brodovima švercuje velike količine droge iz Južne Amerike.

 

Italijanski mediji tvrde da je centar operacije duboko ukopan u Balkanu.

 

Italijanski tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Pjetro Graco izjavio je da je velika organizacija dovozila drogu u luku u Bariju, a odatle je ona distribuirana po Evropi.

 

Čist kokain je mešan sa plastičnom masom i uz pomoć specifičnog hemijskog procesa pod pritiskom preoblikovan u podloge za kompjuterske miševe i onda transportovan u Bari. Tu je hemijski izdvajan čist kokain i distribuiran dalje u zemlje EU.

 

Graco je istakao "važnost međunarodne saradnje sa posebnim tužilaštvom za organizovani kriminal u Srbiji".

 

"Uspeh današnje operacije zavisi od međunarodne saradnje koja nam je pomogla da razumemo opasnost grupe, tokove novca i namere", rekao je Graco.

 

Tužilac Laudati je ocenio da je "značaj akcije veliki i zbog toga što po prvi put identifikuje novi koncept trans-jadranske mafije".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here