Vesti
INTERVJU ZA ŠKOLSKI RADIO: Rada Rajić Ristić sa đacima

U osnovnoj školi Ambrozoli u Vićenci učenici osmog razreda sa nastavnikom muzičkog vaspitanja, Nikolom Infantijem imaju radio emisiju u kojoj jednom sedmično govore o zanimljivostima, poteškoćama i interesantnim događajima u njihovoj školi u doba korone. Mnogo toga se promenilo u njihovim životima, nema više druženja kao pre korone, slavljenja rođendana, Božića, što im, kako su izjavili, najteže pada.

Osim problematike u vezi sa koronom učenici osmog razreda izrazili su želju da prodube uvek aktuelnu temu o emigrantima, strancima koji žive u Italiji. Došli su spontano, na ideju da u emisiju pozovu nekog stranca koji godinama živi u Italiji, i izabrali Radu Rajić Ristić, kao predstavnika srpske zajednice koja je od svih najbrojnija u Vićenci.

– Odavno sam planirao da Radu pozovem da održi jedno predavanje o imigraciji i da se učenicima predstavi kao književnica i koleginica, pošto je ona svoj pedagoški rad započela upravo u našoj školi u oktobru 1998. godine. Ona ovde nije gost, već domaćin, da se našalim. Poznajemo se čitavu deceniju i zato mi je bilo veoma važno da je moji učenici intervjuišu, jer ima veliko i bogato iskustvo, ne samo kao prosvetni radnik, već i kao pesnikinja. Više puta sam je pratio na violini dok je kazivala svoje stihove, pa čak i u gradskoj kući, gde je bio prisutan nekadašnji gradonačelnik Akile Variati – otkriva za “Vesti”, Nikola Infanti.

Prema njegovim rečima susret je za učenike bio plodonosan, jer su imali direktnu priliku da govore sa strancem, a ne da slušaju razne dezinformacije koje se konstantno šire o strancima.

– Susrećemo se svakodnevno na svakom mestu sa predrasudama, netrpeljivost prema strancima se mnogo povećala. Mi imamo veliku odgovornost u školi, da utičemo na buduće naraštaje da ne podležu pričama nekih medija, koji u poslednje vreme još više krive, već iskrivljenu sliku o strancima. U Vićenci su od svih stranaca, najbrojniji Srbi. Srpska zajednica je visoko kotirana i meni je drago zbog toga. Srbi su vredni radnici, dobro integrisani, srpski učenici u našoj školi su dobri, vaspitani i marljivi. Moji učenici su čuli uživo iz Radinog iskustva, kako se jedan stranac oseća, koje je poteškoće imao kada je stigao u novoizabranu zemlju i kako uopšte život u toj novoj zemlji izgleda, kako prevazići teške momente i situacije koje nova sredina nameće – kaže Nikola Infanti.