Youtube/Sky News Australia
Danijel Endrjuz

Premijer Viktorije, Danijel Endrjuz, otputovao je u Kinu, gde će imati razgovore o povratku međunarodnih studenata, kao i o trgovini i kulturnim vezama.

Endrjuz je prvi australijski političar, koji je otišao u Kinu nakon potpisivanja odbrambenog sporazuma AUKUS, koji je Peking ocenio kao “pretnju stabilnosti u regionu”.

Tokom četvorodnevnog putovanja, premijer Viktorije će se sastati sa visokim zvaničnicima Ministarstva obrazovanja i vlade Pekinga kako bi razgovarali o povratku kineskih studenata u državu.

Planiran je i put u Đangsu i Sečuan, gde će se sastati sa ključnim zvaničnicima kako bi uspostavio čvrste odnose unutar provincija.

– To je prilika da pokažemo da su Melburn i Viktorija otvoreni, i da su nam kineska ekonomija i zajednica veoma važni, posebno za našu budućnost – rekao je Endrjuz.

On ističe da je put važan kako bi osigurala radna mesta u Viktoriji, i izvoz, kao da se obezbedi dolazak 42.000 kineskih studenata, i mogućnost da se taj broj u narednim godinama uveća.

Endrjuz je poslednji put posetio Kinu u oktobru 2019, kada je potpisao ugovor o globalnoj infrastrukturnoj inicijativi. Sporazum je inicijativa vredna 1,5 milijardi dolara koja uključuje izgradnju infrastrukture, koju uglavnom sufinansira Kina.

Taj potez je doveo do toga da Morisonova vlada donese nove zakone koji su im omogućili da ponište ugovore između država i stranih sila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here