Razgovori s MMF-om na nivou tehničkih eksperata

0

Prvi sastanak delegacije MMF-a i srpskih zvaničnika u 2010. godini
 

U četvrtak, 11. februara, delegacija MMF-a koju predvodi šef Misije Albert Jeger, razgovaraće sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem o sprovođenju reformi penzionog sistema, rečeno je u kabinetu potpredsednika Vlade.

 

Jelašić umereni optimista

Guverner Jelašić izjavio je da je umereni optimista, da će Srbija i ovoga puta uspešno završiti pregovore sa MMF-om, ističući da je pred svake pregovore sa tom finansijskom institucijom u poslednjih devet godina bilo stvari koje je vlada preuzela da uradi, ali ipak to nije učinila.

Održavanjem plenarne sednice u NBS su u utorak počeli zvanični razgovori delegacija MMF-a i Vlade Srbije o trećoj reviziji kreditnog stend-baj aranžmana, koji će trajati sve do 23. februara.

 

Osim Jegera, u razgovorima su učestvovali stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik, potpredsednici Vlade Srbije Božidar Đelić i Mlađan Dinkić, ministri za finansije Diana Dragutinović i za energetiku Petar Škundrić, guverner NBS Radovan Jelašić i viceguverneri Ana Gligorijević, Mira Erić-Jović i Bojan Marković.

 

Posle plenarne sednice, premijer Mirko Cvetković i ministarka Dragutinović imali su u Vladi Srbije odvojene razgovore s Misijom MMF-a, u kojem je potvrđeno da se svi elementi kreditnog aranžmana sa tom finansijskom institucijom u potpunosti sprovode.

 

 

MMF: Srbija bolja od zemalja istočne Evrope

Predstavnici MMF-a su konstantovali da su u Srbiji u 2009. godini merama Vlade ublažene negativne posledice ekonomske krize i da je naša zemlja prošlu godinu završila sa boljim makroekonomskim pokazateljima nego zemlje istočne Evrope.

Guverner Jelašić je istakao da će glavne teme treće revizije kreditnog aranžmana sa MMF-om biti smanjenje izdataka za plate i penzije u budžetu, smanjenje javne potrošnje, poboljšanje investicione klime i monetarna politika.

 

On je podsetio da se ne radi samo o reviziji aranžmana već i o sagledavanju šire makroekonomske situacije u Srbiji i preneo da je ono što bi, prema sugestijama MMF-a, Srbija trebalo da uradi su: više investicija i manje potrošnje, veća proizvodnja razmenjivih dobara i veći izvoz, zatim veći udeo dinara, a manje evra, u finansijskim transakcijama.

 

Jelašić je ukazao da Srbija ostaje pri stavu da treću tranšu kredita od MMF-a u iznosu od 350 miliona evra povuče u maju ove godine, ukoliko ova revizija aranžmana bude uspešno završena.

 

Guverner je napomenuo da će time Srbija dostići 300 odsto kvote u MMF-u posle čega se na sredstva te finansijske institucije plaća veća kamata, tako da bi trebalo uraditi sve da posle toga ne bude dodatnog povlačenja sredstava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here