EPA/Ronald Wittek
Foto: Ilustracija

Centralni savet muslimana u Nemačkoj razišao se sa komplikovanim partnerom, koji već dugo neguje veze s Muslimanskom braćom. To je važna odluka, smatra novinar DW-a, Kristof Štrak.

Zvučalo je kao suvoparna vest, ali se u stvari radi o jednom važnom koraku: Centralni savet muslimana u Nemačkoj (ZMD) odvojio se od Nemačke muslimanske zajednice (DMG). Centralni savet, osnovan 1993, jedno od najvećih krovnih udruženja u zemlji, tako je isključio jednog od svojih osnivača.

U šturom saopštenju Centralni savet ne navodi razloge za ovu odluku. Pominje se samo da je predstavnička skupština ZMD-a za to glasala potrebnom dvotrećinskom većinom. Tako ostaje prostora za spekulacije.

Moguće je da je Nemačka muslimanska zajednica (DMG) odbila da da pojašnjenja krovnoj organizaciji. Ali, ipak je mnogo važnije da je DMG već dugo povezan sa Muslimanskom braćom i da ga nadgleda Služba za zaštitu ustavnog poretka Nemačke.

Razlaz sa komplikovanim članom

No, DMG nije jedini sporan u Centralnom savetu muslimana. Tu je još i Islamski centar Hamburg (IZH), kojeg nadgleda Služba za zaštitu ustavnog poretka grada-pokrajine Hamburg zbog njegovih veza sa iranskim rukovodstvom. Sadašnja odluka Centralnog saveta bi mogla da bude odlučujuća prekretnica. Ali, isključivanje nije spontana odluka. To razume svako ko je ikada bio aktivan član u nekom udruženju ili partiji, i ko je iskusio koliko je sa pravne tačke gledišta komplikovano isključivanje jednog člana ili interne grupe.

U svakom slučaju, Centralni savet se razilazi sa jednim komplikovanim članom. Možda to sada olakšava neke pregovore. A pejzaž islamskih udruženja u Nemačkoj, gde u međuvremenu živi više od pet miliona muslimana, ostaje u pokretu i u stalnoj potrazi da državi i društvu ponudi dugoročno ozbiljne partnere .

Šta če učiniti ministarka Fezer?

Na kraju, ali ne i najmanje važno, ovaj novi razvoj situacije je argument za skori nastavak Nemačke islamske konferencije, koja želi da unapredi procese razjašanjenja i istraži budući put.

Pre oko dve nedelje, nemačka ministarka unutrašnjih poslova, Nensi Fezer (SPD) je najavila da želi da nastavi sa održavanjem Nemačke islamske konferencije, koja je startovala 2006. – i da je “učini životnijom”. Ona je govorila o “centralnom forumu dijaloga s muslimanima”. Možda je prednost to što je ministarka godinama učestvovala u kreiranju politike u pokrajini Hesen. Jer, u toj nemačkoj pokrajini postoje oprobane forme dijaloga.

Posle izbora za Bundestag 2017. prošlo je dobrih 14 meseci dok nije ponovo startovala Islamska konferencija. Mučno dugo. S obzirom na definisano ograničenje na određeni izborni period, to istovremeno ograničava izglede za uspeh.

Sada će od neprocenjivog značaja biti to kako će ministarka Fezer postaviti svoj personal i u delo sprovesti ono što je najavila. Nadamo se brže nego što je to uradio Horst Zehofer 2018. godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here