Razlika između Krima i Kosova

0

Trn u oku nemačkim urednicima: Vladimir Putin

Najpre ono što "žulja" ceo Zapad:

Tvrdnja šefa Kremlja da "aneksija Krima nije bila povreda međunarodnog prava" i to što je Putin uporedio Krim sa Kosovom. "Bild" donekle priznaje da je NATO 1999. godine prekršio međunarodno pravo, jer je bez mandata UN bombardovanjem intervenisao zbog Kosova koje je pripadalo Srbiji – iako su Rusija i Kina bile protiv.

"Međutim, postoje dve velike razlike između Krima i Kosova", smatraju u "Bildu" i ovako to tumače: "Na Kosovu su stotine hiljada Albanaca bile ugrožene od regularne srpske armije proterivanjem i smrću. I osim toga, na Kosovu se intervenisalo tek posle višegodišnjih uzaludnih diplomatskih pokušaja."

 

"Usamljeni" Putin

Internet portal Infokop je prozreo još jednu medijsku manipulaciju u vezi s Putinom i prozvao urednika TV emisije ARD-aktuel zbog propagandnog izveštavanja sa Samita G20 u Brizbejnu. Nemcima je prikazan snimak izolovanog i usamljenog Putina na samitu, s kojim navodno nijedan od svetskih državnika nije želeo da jede za stolom. Međutim, radi se o smišljenoj montaži. Putin nije sedeo sam za stolom, već je na originalnom snimku Rojtersa on sedeo i razgovarao za stolom sa brazilskom predsednicom Rusef, koja je potom u montaži "isečena".

"Bild" dalje navodi da su Ujedinjene nacije uz učešće Rusije pokušale i pre 1999. godine da "diplomatskim vatrometom Srbiju navedu da popusti na Kosovu koje je većinski naseljeno albanskim stanovništvom".

 

Sankcije

List "Bild" dovodi u pitanje izjavu šefa Kremlja da "bi sankcije Zapada, Rusiji čak mogle i da koriste", kao i da se "uprkos krizi, beleži privredni rast". Rusiji je potrebna zapadna tehnologija, piše list i dodaje da se dotok nafte na lako dostupnim bušotinama – bliži kraju.

Čak je i posle bombardovanja Srbije, skoro deset godina pregovarano do proglašenja nezavisnosti 2008. godine. Tako ovaj list dolazi do druge velike razlike između Krima i Kosova, naime, toga da je "Kosovo postalo nezavisna država, dok je Krim pripojen Rusiji".

 

U nastavku, list nastoji da opovrgne i Putinovu izjavu da "Rusija ne mora da liferuje oružje separatistima, jer u modernom svetu ljudi koji žele da se bore uvek mogu da ga nabave". Kao kontraargument se navodi to da su NATO i tajne službe uvereni da Rusija naoružava separatiste protivvazdušnim sistemima, kao i da je tenkove ipak "teško nabaviti na crnom tržištu".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here