D-art Collection
Zavese za stambeni prostor

Leto je period kada sunčevi zraci najviše prodiru kroz naše prozore. Zavese su zapravo jedan od najboljih načina da se zaštitite od sunčeve svetlosti tokom dugih letnjih dana.

Zbog jednostavnog funkcionisanja, lakog odražavanja ali i efikasne zaštite, rolo zavese su uz tradicionalne metražne modele postale veoma popularne.

Razlika između metražnih i rolo zavesa se može klasifikovati u nekoliko bitnih detalja. Metražne zavese i draperije predstavljaju tradicionalni tekstil koji može da bude od raznih materijala. Pamuk, svila, soft ili neki drugi tekstilni model se već stotinama godina uklapaju uz različite stilove enterijera.

Rolo zavese sa druge strane predstavljaju jednobojna platna koja se jednostavno spuštaju i podižu vertikalno, po vašoj želji. Za razliku od metražnih zavesa, one se ne moraju prati, već se jednostavno održavaju brisanjem ili pranjem vlažnom krpom. Ove vrste zavesa su u nekoliko posledjih godina postale pravi hit na našim prostorima.

Po čemu se razlikuju zavese i draperije

Metražne zavese su poznate zbog svoje elegantnosti, note luksuza ali i kreativne izrade zbog kojih se mogu uklopiti uz bilo koju vrstu stambenog ili poslovnog enterijera. Zavese su zapravo providni, lagani i nežni materijali, koje vas tokom dana štite od pogleda komšija ali i sunčeve svetlosti.

Neki od poznatijih materijala zavesa su: markizet, lan, viskoza i oni se jednostavno pomeraju na željenu stranu i služe da obogate vašu prostoriju.

Draperije u drugu ruku predstavljaju teški materijali koji su tu da se uklope uz zavese ali i da daju određenu dozu luksuza zbog svoje težine. Uglavnom su one uvek različitih boja od zavesa jer se na taj način stvara najbolji kontrast u prostoriji.

Zavese se najviše kupuju u beloj ili bež boji, dok draperije mogu da budu u raznim bojama, uglavnom u tonovima koji se slažu sa vašim nameštajem, parketom ili nekim drugim dekorativnim predmetima.

Budite sigurni da ćete uvek moći da izaberete model, dezen ili boju koja će se uklopiti uz vaš enterijer. Zavese i draperije su poznate po tome da se proizvode u neograničeno puno šara koji prevazilaze svaku zamisao ili vašu maštu.

Zavese u poslovnom enterijeru

Zašto su rolo zavese postale toliko popularne

Odgovor na ovo pitanje možemo dati na nekoliko različitih načina. Prvo je to što su one dosta jeftinije zbog svog načina izrade. Jednobojna rolo platna se mogu napraviti od nekoliko materijala kao što su pamuk, viskoza ili lan i sve to u kombinaciji sa plastikom. Zbog tog mešanja, cena im se drastično smanjuje jer više ne spadaju u luksuzne materijale.

Drugo je to što se njihovo povlačenje i spuštanje ne mora ručno vršiti, već je to sada dostupno preko daljinca ili čak mobilnog telefona. Kada su u pitanju veliki stambeni ili poslovni objekti sa puno prozora, ovo svakako može uštedeti mnogo energije ali i vremena. Rolo zavese se pomeraju uvek vertikalno na gore ili dole i njih možete zaustaviti u kojem god položaju vi želite.

Treće je to što one ne moraju da se kače na garnišne, već ih možete zakačiti na plafon, zid ili sam okvir prozora. Na taj način sami određujete poziciju koja vam se sviđa i koja odgovara vašem enterijeru.

Veoma je važno napomenuti da se rolo zavese uvek obračunavaju po metru kvadratom i to može dosta da doprinese prilikom formiranja cene. Na taj način, za razliku od tradicionalnih metražnih zavesa, vi ne morate prekriti celu površinu zida. Jednostavno možete prekriti samo površinu prozora i na taj način uštedeti dosta veliku kvadraturu koja će imati isti ili bolji efekat od metražnih zavesa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here