Poznavaoci političkih prilika smatraju da će u nastavku razgovora Beograda i Prištine biti reči o razmeni teritorija i ocenjuju da je vrlo moguće da će konačno rešenje upravo biti zasnovano na korekciji granica, piše RTK2.

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica tvrdi da se komunikacija između Prištine i Beograda nije prekidala ni nakon što je Kosovo uvelo takse na srpsku robu, a to pokazuju dogovori o uvođenju avio i železničke linje. Nove razgovore Zubenica očekuje uskoro.

– Mislim da će vrlo brzo i formalno biti obnovljeni pregovori koji će se voditi javno kao što su pre samih taksi vođeni u Briselu i to će se dogoditi ubrzo nakon završetka izbora u Srbiji i formiranja nove vlade. Vidmo da se polako ti politički procesi ubrzavaju i smatram da ćemo već sredinom leta imati pregovarački sto između Beograda i Prištine – rekao je Zubenica.

“Evropa sve više potpada pod uticaj SAD”

Ishod razgovora, bi prema politikologu Beljulju Bećaju mogao da bude ili dogovor, koji bi bio u okviru postojećih granica, što je stav zvaničnog Berlina ili bi, tvrdi Bećaj, došlo do sporazuma koji bi podrazumevao razmenu teritorija, što ne isključuje zvanični Vašington. Problem je, kaže Bećaj, što Evropa sve više potpada pod uticaj SAD.

Da bi jedna od opcija dogovora mogla da bude razmena teritorija smatra i Zubenica, koji ističe da su to indirektno potvrdili zvaničnici Srbije i pojedini predstavnici Bele kuće.

– U tom ugovoru bi mogla da bude korekcija granica, ali ne onako kako su neki mediji izveštavali, da bi četiri opštine na severu Kosova bile pod kontrolom Srbije, nego da bi možda određeni delovi sa srpskim stanovništvom mogli da dobiju suštinsku autonomiju, a deo Kopaonika da pripadne Republici Srbiji, dok bi neke opštine sa albanskom većinom na teritoriji centralne Srbije možda formalno ojačale veze sa Prištinom, možda se čak i pripojile Kosovu kao nekom entitetu, ali bez formalnog priznavanja od strane Beograda – rekao je Zubenica.

Iako verovatnija opcija, sporazum o razmeni teritorija odnosno korekciji granica dijametralno je suprotan našoj realnosti, kaže Bećaj.

– Trampova administracija ima jednu sliku o tome kako su rekli predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači, što ne odgovara realnoj situaciji na terenu. Mislim da je tu suština problema i mislim da je ta negativna neobjektivna i neodrživa identifikacija stanja veliki problem koji će otežati mogućnost takozvane olako obećane brzine da će se završiti sve pre mandata odnosno tokom izbora u SAD – dodaje Bećaj.

– Američka administracija zainteresovana je da reši problem između Kosova i Srbije kako bi stabilizovala prilike na Zapadnom Balkanu, a sa druge strane bi sporazum Prištine i Beograda predstavila kao svoj spoljnopolitički uspeh uoči predsedničkih izbora u novembru – zaključuje izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica.

6 COMMENTS

  1. Kad se ovako deli, neka SAD udele Teksas Srbiji kao izlaz na more, mi damo sve opštine na Kosovu i svi dobijaju. Lako je deliti tudje jer ne boli!!! Ko potpiše pristanak na predaju neće preživeti ni 7 dana, proći će gore nego Djindjić. A Srbija će biti u krvi do kolena svojom glupošću.

  2. Kosovo i Metohija je Srpsko nasledje, nema podele ili razmene nemojte da nas terate da budemo agresivni mi smo miroljubiv narod ali znaju svi kako su prosli na Srbinovoj zemlji. Ako tako nastavite ne samo da ce i stara drzava biti vracena nego cemo da vratimo granice Dušana Nemanjića nemoj neko da misli da to nije moguce pa nije moj pradeda krvario da se danas tako postupa sa Srbima. Braco moja najmilija kada su Izraeljci plakali nad svojom sudbinom bog se pitao zasto njima mora da bude moguce nesto da bi verovali, jer ono sto je nama ne moguce to je bogu moguce, boga se mi drzimo tu je nas spas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here