J. L. Petković

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon ocenila je u intervjuu za emisiju “Desku” da pregovori o razmeni teritorija tokom dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije Kosova ne bi trebalo da budu obavljani i da bi to otvorilo Pandorinu kutiju, prenosi Koha.

– Ne trebaju nam, ne želim nove etničke granice. To nikome neće pomoći. Bila sam tri puta na Kosovu. To je multietnička država. To se kaže i u njenom ustavu. Imamo zagarantovana poslanička mesta za manjine u skupštini. Ovo je velika prednost i iskreno, razmena teritorija će primorati mnoge da napuste svoju zemlju… Na primer, ljudi u Gračanici biće pod pritiskom da idu drugde, a to će uzrokovati puno problema. Ovde na kraju nema pobednika – istakla je Fon Kramon.

Prema njenom mišljenju, nedostaje kredibilitet u političkoj klasi uopšte i dodala da je potrebno jačanje demokratskih institucija ne samo na Kosovu, već i generalno. Istakla je i da je mislila da će Kurtijeva poseta Nemačkoj, do koje nije došlo zbog pandemije koronavirusa, dobiti pozitivne signale.

– Kurti je trebalo da poseti Merkelovu prošlog ponedeljka. Nažalost, zbog krize to nije bilo moguće. Veoma sam se nadala da će tokom ove posete biti primljeni prvi signali o tome kada će Kosovo moći konačno da dođe do tačke u kojoj će Berlin i sve ostale članice EU dati zeleno svetlo (vizne liberalizacije) – navela je Fon Kramon.

Ona je istakla da će u Evropskom parlamentu tražiti istinski dijalog između Kosova i Srbije koji će omogućiti EU i pod snažnijim vodstvom visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borela.

– Sada ćemo u Evropskom parlamentu tražiti da Borel pozove Beograd i Prištinu da pokažu liderstvo. Ovo je više nego neophodno u ovoj situaciji – poručila je Fon Kramon.

3 COMMENTS

  1. Boze dragi gde nas je Vucic doveo sa njegovim pregovorima!
    Srbija je, sigurno, jedina zemlja u svetu ciji predsednik pregovara o zameni sopstvene teritorije, sa nacionalnom manjinom koja je izvrisila oruzanu pobunu i uz pomoc zapadnih bandita okupirala deo teritorije Srbije!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here