EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Bivši kosovski šef Komisije za demarkaciju Špejtim Bulići izjavio je da je proces demarkacije granice sa Crnom Gorom urađen, ali ne i njeno obeležavanje i održavanje, kao i da pitanje granice ostaje otvoreno dok se ne preduzme još nekoliko koraka.

Povodom izjave crnogorskog premijera Dritana Abazovića da neće razgovarati o temi razgraničenja sa Kosovom, Bulići kaže da neće biti lako otvoriti tu temu s obzirom na Abazovićev stav.

– Proces demarkacije granice je urađen, ali ne i obeležavanje i održavanje. Proces obeležavanja i održavanja je izlazak na teren i postavljanje kamenja ili piramida – rekao je Bulići na RTV Dukađini.

Bulići kaže da nisu iznenađeni Abazovićevim stavom o razgraničenju.

– Izjava Abazovića nije da se nije očekivala. Razumljivo je da sa pozicije na kojoj se nalazi Abazović neće biti lako otvoriti ovu temu – rekao je on.

On kaže da je vlada predvođena Ramušem Haradinajem formirala istražnu komisiju koja je napravila izveštaj i utvrdila da granična linija nije dobro definisana. Bulići navodi, međutim, da su sva međunarodna pravila za demarkaciju granice već prekoračena.

– Dve zemlje su morale da u roku od dve godine formiraju zajedničko telo za obeležavanje i održavanje granice, ali to se nije dogodilo – rekao je Bulići.

On je istakao da komisija nije mogla da promeni granicu, ali je, prema njegovim rečima, obilje činjenica poslato kosovskoj vladi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here