Promo

Podkasti su nova audio forma koja postaje sve popularnija u Srbiji. Zahvaljujući Podcast.rs platformi, domaći podkasti će uskoro biti dostupni i putem mobilnih aplikacija- i to od 28. maja kada se održava onlajn konferencija o razvoju podkasta u Srbiji.

Ovim povodom Erik Nuzum, ekspert koji je pomogao globalni proboj podkasta kao što su Invisibilia i TED Radio Hour– održaće ekskluzivnu onlajn radionicu i savetovanje za odabrane učesnike/ce.

Podkast je nova medijska forma koja obuhvata decentralizovani audio sadržaj koji je široko dostupan putem interneta. Kao takav postao je jedno od najbrže rastućih tržišta i neizbežan format velikih medijskih kuća ali i izvor informacija i zabave za čak do 70% stanovništva u mnogim zemljama.

Udruženje „Podkast podrška” osnovano je 2019. godine kako bi pomoglo razvoj podkast zajednice i promociju ovog formata u Srbiji i regionu. Sa ovim ciljem pokrenuli su web portal www.podcast.rs, koji trenutno okuplja više od 60 domaćih i regionalnih podkasta, brojnu publiku, kreatore i ljubitelje ove forme sadržaja. Podcast.rs inicijativa pruža podršku podkasterima i svima koji žele da se oprobaju u ovoj oblasti, kako kroz direktnu ko-produkciju tako i kroz edukaciju i savetovanje.

Na onlajn konferenciji koju udruženje „Podkast podrška” organizuje 28. maja sa početkom u 12.30, biće predstavljene mobilne aplikacije za IoS i Android platforme – koje će domaćoj publici omogućiti jednostavno slušanje podkasta, brojne nove funcionalnosti i specijalno kreiran edukativni sadržaj. Ovom prilikom govoriće:

  • Evan Tracz – USAID-ov Projekat jačanja okruženja za održivost medija
  • Predstavnik USAID-a
  • Vladimir Radinović – Podcast.rs
  • Goran Vojteški – Podcast.rs
  • Galeb Nikačević Hasci-Jare – podkast Agelast
  • Selena KosorićDanas podkast
  • Goran KrgovićSounder.fm
  • Erik Nuzum – Magnificient noise

Specijalni gost konferencije Erik Nuzum je ekspert koji radi na kreiranju globalno poznatih podkasta i digitalnih proizvoda za medije i klijente kao što su: New York Times, TED i Esther Perel Global Media. Tokom svoje dugogodišnje karijere, bio je na poziciji višeg potpredsednika Amazonove kompanije Audible i medijske organizacije NPR, a trenutno radi sa individualnim klijentima u okviru svoje kompanije Magnificient Noise.

Erik Nuzum

Zaslužan je za to što je NPR postao svetski lider u produkciji i distribuciji podkasta i savetovao neke od najpoznatijih podkastera i kompanija o tome kako da razviju koncept i pokrenu podkaste – koji su postali održivi i globalno poznati. Autor je knjige “Make Noise: A Creator’s Guide to Podcasting and Great Audio Storytelling“. Nakon prvog dela Nuzumovog masterklasa 28. maja, publika će imati prilike da uživo čuje DJ Memeta.

Podcast.rs platforma i aplikacije razvijene su okviru USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija (USAID Strenghtening Media Systems Project), koji sprovodi IREX.

Naslovna strana knjige Erika Nuzuma

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here