pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ponudu da EU može da pomogne u rešavanju institucionalne krize u Crnoj Gori koju je juče u Podgorici izneo kopredsedavajući Parlamentarnim odborom EU i Crne Gore za pridruživanje Vladimir Bilčik, sagovornici Tanjuga ocenjuju kao dokaz da se u Evropi situacija u Crnoj Gori prati sa posebnom pažnjom i da je ova ponuda upravo rezultat analize onoga što se dešava.

Nekadašnji lider Crnogorske partije Vladimir Pavićević kaže za Tanjug da je ta izjava reakcija na jednu dubinsku, institucionalnu i političku krizu u kojoj se danas Crna Gora nalazi, a koja je, pored ostalih stvari, izazvana i jednostranim usvajanjem, kako navodi, diskriminatorskog, neustavnog zakona o slobodi veroispovesti.

“Ključno je to da vladajuća dominantna Demokratska partija socijalista pokazuje jednu nesposobnost da rešava krizu koju je sama stvorila jednostranim usvajanjem ovog zakona, a izlaz iz te situacije je veoma jasan – menjanje onih članova spornog zakona o slobodi veroispovesti protiv kojeg građani masovno, nenasilno i dostojanstveno već dva meseca protestuju,a to su članovi 62, 63 i 64”, navodi Pavićević.

Ističe da je nesposobnost DPS-a da reši tu situaciju, jedan od elemenata za razumevanje situacije u kojoj je danas Crna Gora, a gde su, prema njegovim rečima, diskriminisani svi oni koji nisu u DPS-u i ne podržavaju tu stranku.

Analitičar Dragan Ðukanović izjavu Bilčika da bi EU mogla da aktivira u Crnoj Gori dijalog koji se koristio u Severnoj Makedoniji i u interparlamentarnom dijalogu koji je na snazi u Srbiji vidi kao pokušaj da se Crnoj Gori primeni model dijaloga između vlasti i opozicije kako bi se izbegao potencijalni bojkot crnogorske opozicije na izborima.

Prema njegovim rečima, da li bi Crna Gora mogla to da prihvati zavisi od toga na koji način će se narednih nekoliko nedelja ili meseci odvijati procesi, odnosno da li će zahtevi dela crnogorske opozicije za bojkotovanje predstojećih izbora biti nastavljeni.

“U ovom trenutku rano je da se to zaključi”, dodaje Ðukanović.

Smatra i da bi u ovom trenutku, kada je reč o rešavanju problema sa kojima se suočava srpski narod u Crnoj Gori, u fokusu EU bio dijalog između Mitropolije crnogorsko-primorske i crnogorske Vlade, koji Unija već podstiče.

Vladimir Bilčik rekao je juče da Brisel ne može da nameće rješenja Crnoj Gori, ali da je spreman da ponudi dobre usluge, na zahtev te države

On je time odgovorio na zahtjeve opozicije da Evropski parlament i institucija u Briselu posreduju kako bi se riješila institucionalna i politička kriza u Crnoj Gori,izazvana posledicama usvajanja Zakon o slobodi vjeroispovijesti, v. d. stanjem u više državnih institucija, izbornim zakonima…

3 COMMENTS

  1. Ovo u Crnog Gori nije “institucioalna kriza”, ovo je napad na nasvetije i najsvetlije….
    Crna Gora zemlja Crnojevića!

  2. Kada god je Zapad “dobronamerno”nam pomagao oko problema koji su sami napravili prolazili smo ko bosi po trnju.Nikakva pomoć nije potrebna,ako se u to ne uključe Rusija i Kina.Zašto osudjujem Zapad?Pa Milo samo sprovodi ono što je video od njih,bahatost,kršenje zakona i svih pozitivnih običaja.Bolje pomozite Turcima da se osveste i ne ginu uludo.Što se ne ponudiše Makronu da pomognu oko žutih prsluka,jer tamo je 100 puta gore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here